KORISNI SAVJETI I UPUTE

USAVRŠITE SVOJE INSTAGRAM UMIJEĆE Donosimo vam vodič kroz sve mogućnosti društvene mreže - od kontrole privatnosti do boljih fotografija

 Kim Hong-Ji/File Photo / REUTERS

Premda se na prvi pogled može činiti kao jednostavna društvena mreža, Instagram u sebi krije cijeli niz mogućnosti za pričanje lijepih i složenih priča uz pomoć fotografija i kratkih videa.

Uzimajući u obzir da se Instagram stalno mijenja te dodaje nove mogućnosti, Hayley Tsukayama iz Washington Posta savjetuje kako izvući maksimum iz društvene mreže i njezinih opcija.

Dijeljenje sadržaja

Vaš je Instagram profil u startu javan, odnosno svi koji vas slijede te odabrani drugi korisnici mogu vidjeti sve što objavljujete. Ako to ne želite, nudi vam se nekoliko opcija.

Ako profil učinite privatnim tada samo vaši pratitelji mogu vidjeti vaše objave. Ako želite biti još selektivniji, koristite Instagram Direct i pojedinim korisnicima šaljite svoje objave. Te objave mogu biti i privremenog karaktera pa ako ne želite da ih netko sačuva, u postavkama odredite da poruka nestane nakon što je primatelj pogleda.

Tu su i Instagram Priče, fotografije i videi spojeni u kroniku koja traje samo 24 sata te Instagram Live, prijenos uživo koji može trajati najviše 60 minuta. Ti videi nestaju čim prijenos završi.

Lokacija, lokacija, lokacija

Kada se nalazite na nekom specijalnom mjestu vjerojatno ćete poželjeti uz fotografiju ili video objaviti svoju lokaciju i to možete učiniti poprilično lako.

No, u situacijama kada ne želite objaviti lokaciju, možete isključiti dijeljenje lokacije u postavkama za privatnost na svojem mobitelu. Dodatno, ako objavljujete Priče, možete pojedinim korisnicima ograničiti pristup njima putem postavki za Priče.

Višestruki identiteti

Ako posjedujete više od jednog profila na Instagramu možete se prijaviti s oba te se nakon toga možete bez većih problema prebacivati između profila.

U tom je slučaju uputno upaliti i obavijesti za oba profila kako biste znali tko vam se putem kojeg profila javlja.

Prilagodite iskustvo sebi

Ako jednostavno ne možete živjeti bez da ne vidite nečije objave, podesite obavijesti vezane uz taj profil pa će vam biti javljeno kada god nešto novo bude objavljeno.

Osim toga, možete iz rotacije filtera koji su vam dostupni maknuti one koje ne koristite. To ćete učiniti klikom na tipku 'Manage' na kraju popisa filtera. Možete ih vratiti ako se predomislite.

Ako ste vidjeli super fotografiju i udijelili joj 'Like', a nakon toga ste pregledali brdo novih fotografija i želite joj se vratiti, možete to napraviti putem opcije 'Posts I've liked' koja se nalazi u postavkama.

Upravljanje drugim ljudima

Ne možete kontrolirati tuđe ponašanje, stoga nemojte niti pokušavati. Međutim, možete birati hoćete li se njime baviti ili nećete. Ako vam se neka fraza ili neka riječ iz nekog razloga ne sviđa te vam je uvredljiva, možete sve komentare u kojima se riječ ili fraza nalazi sakriti.

Osim toga, Instagram će uskoro dopustiti korisnicima da na pojedinim objavama u potpunosti isključe komentare, a ako vam neki korisnik kontinuirano pravi probleme možete ga blokirati.

Upravljanje prostorom i pravljenje kopija

Impulzivni korisnici možda neće htjeti sve svoje objave sačuvati pa se takvim preporučuje da u postavkama ugase mogućnost automatskog čuvanja fotografija na mobitelu.

S druge strane, iPhone korisnici koji žele svaku fotografiju posebno pripremiti prije objave mogu to napraviti tako što će prijeći u zrakoplovni način korištenja i spremiti fotografiju na mobitel bez objave. Naime, kada nemate pristup internetu, željena se objava sačuva na vaš mobitel i možete je objaviti čim se dokopate interneta.

Android korisnici to mogu napraviti bez prelaženja u zrakoplovni način korištenja.

Osim toga, ako niste sigurni u svoju objavu, možete je sačuvati kao skicu i doraditi prije publiciranja.

Snimanje boljih fotografija

Ljepota je u oku promatrača i ono što je vama lijepo može biti i ne mora biti lijepo nekom drugom. Međutim, kod fotografiranja ipak postoje neka estetska pravila koji bi se svi ljubitelji fotografiranja trebali držati.

Fotografije je uputno snimati putem kamere jer tako možete koristiti mrežu vertikalnih i horizontalnih linija za bolje komponiranje. Kod kompozicije je dobro koristiti pravilo trećina, odnosno trebali biste ono što želite istaknuti staviti na mjesto gdje se vertikalne i horizontalne linije sijeku.

Geometrijska kompozicija je također nešto čemu treba težiti, odnosno pokušajte subjekte svojih fotografija smjestiti u prostor tako da kreiraju pravilne geometrijske oblike.

Ljubitelji rada filmskog redatelja Stanleyja Kubricka mogu pokušati i sa simetričnom kompozicijom.

Osim toga, nemojte se bojati poigrati se s elementima fotografije kao što su kontrast, svjetlost, toplina boja i slično. Ako ne uspijevate namjestiti boje kako želite, možete uvijek fotografiju objaviti kao crno-bijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:45