PRODUKTIVNOST BUDUĆNOSTI

Vaš novi desktop je – na webu!

Microsoft Office alati su uvjerljivo najkorišteniji alati takve vrste na tržištu. Word, Excel, PowerPoint ili Outlook su godinama nezamjenjivi softver na računalima u uredima ili kod kuće. Dolaskom novih paradigmi poput računarstva u oblaku, Microsoft je odlučio dio svojih alata prebaciti web, gdje se koriste putem Internet preglednika.

Prelaskom uredskih aplikacija na web prestaje potreba za instaliranjem tih alata na lokalno računalo, te ti alati postaju dostupni bilo kada, bilo gdje i na bilo kojem računalu spojenom na Internet. Na taj način, radnik nije više vezan za fizičko radno mjesto, nego može jednako produktivno raditi sa bilo koje lokacije u svijetu.

Cijeli paket alata za poslovnu produktivnost Microsoft je nazvao Office365, i sastoji se od Microsoft Officea, Microsoft SharePointa, Microsoft Exchangea i Microsoft Lynca. Većina ljudi je upoznata sa Microsoft Officeom, SharePoint je web alat za kolaboraciju timova unutar tvrtke, Exchange je poslužitelj elektroničke pošte, a Lync predstavlja kompletno VoIP komunikacijsko rješenje. Svi ti alati zaokružuju cjelokupnu ponudu i predstavljaju sve što je potrebno zaposleniku u obavljanju njegovih poslova za računalom.

Omiljene aplikacije sad su na webu

Za zaposlenika se gotovo ništa ne mijenja. On sada svoje omiljene aplikacije, poput Microsoft Worda, pokreće koristeći svoj put Internet preglednik, poput Internet Explorera 9. Sve što mu je dosad bilo instalirano lokalno sada samo treba pokrenuti i koristiti unutar preglednika, a njegov poslodavac će umjesto plaćanja jednokratnih licenci na mjesečnoj bazi plaćati pretplatu na usluge u oblaku. Za zaposlenika ovo ponajviše znači da neće biti fizički vezan uz svoje računalo na koje su instalirane njemu potrebne aplikacije, nego će ih moći pokretati s bilo kojeg računala spojenog na Internet, čime će se povećati mobilnost zaposlenika i omogućiti rad na daljinu.

Poslodavcu će usluge računarstva u oblaku omogućiti prvenstveno uštede na softverskim licencama i puno manje brige oko održavanja IT sustava, jer sada ta odgovornost pada na pružatelja usluge, u ovom slučaju Microsoft. Dodavanje ili brisanje korisnika je izuzetno jednostavno, a poslodavac će uvijek plaćati samo onoliko resursa koliko ima i zaposlenika. U konkretnom slučaju Office365, mjesečna cijena za ove usluge je svega 6 američkih dolara po zaposleniku, pa će tako mala tvrtka od 5 zaposlenih za kompletno komunikacijsko-kolaboracijsko rješenje platiti svega 30 američkih dolara mjesečno, što je puno manje od klasičnih rješenja sa lokalno instaliranim softverom i njegovim održavanjem.

Office365 predstavlja samo jedan od Microsoftovih iskoraka u svijet računarstva u oblaku, koji tvrtkama omogućuje lakše, brže i jeftinije poslovanje. Nema sumnje da će sve više tvrtki prihvatiti nove načine komunikacije, što će njihovim zaposlenicima za manji novac pružiti veću produktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:55