UDAR NA COVID

Velika vijest s Oxforda: Razvili smo sigurno i učinkovito eksperimentalno cjepivo protiv korone!

Ilustracija
 Joel Saget/AFP
Cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 jest sigurno, ali postoje nuspojave, no one nisu opasne

Cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu čini se sigurnim i stimulira imunološki sustav, javlja BBC. Ispitivanja u kojima je sudjelovalo 1077 osoba pokazala su da je cjepivo dovelo do toga da imunološki sustav proizvodi antitijela i bijele krvne stanice koje se mogu boriti protiv korone.

Otkrića su vrlo obećavajuća, ali još je prerano da se sa sigurnošću zna je li to dovoljno za potpunu zaštitu pa su u tijeku još šira ispitivanja.

Cjepivo, nazvano ChAdOx1 nCoV-19, razvija se dosad neviđenom brzinom, tvrdi BBC. Napravljeno je od genski modificiranog virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi.

Znanstvenici su ga prvo znatno izmijenili kako ne bi mogao izazvati infekcije kod ljudi, ali i da 'izgleda' više poput koronavirusa. Učinili su to tako što su na cjepivo koje su razvijali prebacili genetske upute za šiljasti protein koronavirusa, ključni 'alat' kojim napada naše stanice.

To znači da cjepivo nalikuje koronavirusu i imunološki sustav može naučiti kako ga napadati.

Dosad se fokus znanstvenika odnosio na antitijela, ali to je samo jedan dio obrane našeg imunološkog sustava. Antitijela su mali proteini koje stvara imunološki sustav koji se lijepe na površinu virusa. Neutralizirajuća antitijela mogu onemogućiti koronavirus da napadne stanice u našem tijelu.

T-limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica, pomažu u koordinaciji imunološkog sustava i sposobne su uočiti koja je tjelesna stanica zaražena i uništiti ih. Gotovo sva učinkovita cjepiva induciraju i antitijelo i T-limfocitni odgovor.

Razine T-limfocita dosegnule su vrhunac 14 dana nakon cijepljenja, a razina antitijela dosegla je maksimum nakon 28 dana. Studija nije trajala dovoljno dugo da bismo shvatili kako dugotrajni imunitet može izgledati.

BBC tvrdi da cjepivo jest sigurno, ali i da postoje nuspojave. No, uzimanje cjepiva nije izazivalo opasne nuspojave, oko 70 posto ljudi imalo je vrućicu ili glavobolju. Istraživači kažu da bi se taj problem mogao riješiti paracetamolom.

- Ima još mnogo posla prije nego što možemo potvrditi hoće li naše cjepivo pomoći u upravljanju pandemijom Covida-19, ali rani rezultati obećavaju, rekla je profesorica Sarah Gilbert sa Sveučilišta u Oxfordu.

Velika Britanija je već naručila 100 milijuna doza cjepiva.

CanSinovo cjepivo protiv covida-19 pokazalo imunološki odgovor

Cjepivo protiv covida-19 koje su razvili biotehnološka tvrtka CanSino i kineska vojska pokazalo se sigurnim i aktiviralo je imunološki sustav u većine ispitanika, objavili su stručnjaci u ponedjeljak.

Cjepivo Ad5-nCOV jedno je od nekoliko koja obećavaju u dosadašnjim ispitivanjima na ljudima i ući će u završne faze studija, zajedno s projektima kompanija Moderna Inc, BioNTech SE i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Iako tek treba utvrditi sprječava li CanSinovo cjepivo obolijevanje ljudi, dobilo je 'zeleno svjetlo' za upotrebu u kineskoj vojsci.

Dosadašnji rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet čine to cjepivo ozbiljnim kandidatom za opsežnija ispitivanja, kažu autori studije.

Cjepivo koristi virus nazvan adenovirus, koji genetski materijal iz proteina koronavirusa prenosi u ljudsko tijelo, metoda kojom su se služili i stručnjaci s Oxforda i kompanije AstraZenece za svoje cjepivo.

Odgovor tako aktiviranog imunološkog sustava mogao bi biti blaži ako je cijepljena osoba već razvila imunitet na adenovirus iz prethodne infekcije, pojasnili su kineski stručnjaci. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 08:39