NOVI ISKORAK

Veliki uspjeh Lipika: Microsoft postao partner njihovog Centra za razvoj umjetne inteligencije

Direktor AI Centra Lipik Dejan Iličić, direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana

 Compas.hr
"Imamo viziju otvaranja srednjoškolskog centra za umjetnu inteligenciju", kaže gradonačelnik Vinko Kasana

Artificial Inteligence Centar Lipik i tvrtka Microsoft Hrvatska potpisali su danas u Lipiku memorandum o razumijevanju i suradnji koja će biti fokusirana na aktivnosti koje promoviraju tehnologiju umjetne inteligencije. Zanimljivo je da je lipički Centar za razvoj umjetne inteligencije prvi takav u Europi, a uskoro se po tom modelu planira osnovati i drugi i to u Beču, piše MojPortal.

Memorandum, odnosno sporazum o suradnji, potpisali su Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska i Dejan Iličić, direktor AI Centra Lipik, u nazočnosti Vinka Kasane, gradonačelnika Lipika.

Zajedničke aktivnosti

Sporazum uključuje četiri segmenta suradnje. Prvi je pristup globalnoj inicijativi stjecanja vještina kroz besplatne treninge iz različitih područja tehnologije s fokusom na umjetnu inteligenciju, u sklopu koje je i certificiranje na Microsoft tehnologiji po posebnim cijenama. Drugo područje je Microsoftov program za startupe, treći je Microsoft program za independent software vendor providere (Microsoft ISV program) te ostale zajedničke aktivnosti kojima će promovirati tehnologiju umjetne inteligencije.

image

Dejan Iličić i Tatjana Skoko potpisuju memorandum o suradnji u prisutstvu gradonačelnika Lipika Vinka Kasane

Mario Barać/Mojportal

- Danas je izrazito važno stalno podizati svoje digitalne vještine jer tehnologija ulazi u svaku poru života, rada i mijenja društvo u cjelini. Zato je važno da upoznamo tehnologiju, da njome znamo upravljati i da tako otključamo cijeli njezin potencijal. Upravo je to i cilj suradnje s AI Centrom Lipik koji se fokusirao na jednu od najinovativnijih tehnologija danas, a to je umjetna inteligencija i mislimo da kroz suradnju možemo puno. Veseli nas što ćemo podržati polaznike i korisnike AI Centra Lipik kroz zajedničke programe i aktivnosti, kroz skilling inicijativu i samim time pomoći da što više uspješnih projekata u području umjetne inteligencije predstavimo na hrvatskom tržištu, a i šire - rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska koja je prije samog potpisivanja memoranduma održala i kratku prezentaciju.

Prvi "hackathon"

Dejan Iličić, direktor AI Centra Lipik nije skrivao zadovoljstvo rekavši kako je ovo veliki dan za Lipik.

- Potpisali smo sporazum o suradnji s jednom od vodećih tvrtki iz područja tehnologije u cijelom svijetu. Zato se i ovim putem zahvaljujem tvrtki Microsoft Hrvatska što su prepoznali da dobro radimo svoj posao i to nam je veliko priznanje. Za naše polaznike će ova suradnja biti od jako velike koristi jer će na raspolaganju imati puno edukacijskih materijala, certifikata koji su jako cijenjeni, ali i ostalih sadržaja i usluga - rekao je direktor Iličić.

On je za proljeće 2022. u Lipiku najavio i prvi "hackathon", svojevrsni maraton programera odnosno dizajnersko natjecanje u kojem timovi iz različitih područja razvoja softvera dobiju određeni projekti zadatak kojega moraju riješiti u zadanom vremenu. Tema će biti lokalnog karaktera, a Iličić najavljuje da će to vjerojatno biti konj Lipicanac, jedna od znamenitosti Lipika.

image

Direktor AI Centra Lipik Dejan Iličić

Mario Barać/Mojportal

Iličić se osvrnuo i na prvi generaciju polaznika šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije koja je do rujna ove godine održavana u Lipiku.

- Od ukupno 23 polaznika, njih 18 je u roku od mjesec dana od stjecanja naše diplome pronašlo posao ili otvorilo vlastite startupe. To potvrđuje da je AI Centar Lipik dobar vjetar u leđa onima koji žele raditi u ovom sektoru. Nedavno je na osposobljavanje krenula druga generacija i to 24 polaznika iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, preko Istre i Zagreba do Osijeka i oni će kroz edukaciju imati jako veliku korist od danas dogovorene suradnje s tvrtkom Microsoft Hrvatska - zaključio je Iličić.

Ambiciozni planovi

I Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika naglasio je važnost održavanja koraka s tehnološkim razvojem, piše MojPortal.

image

Gradonačelnik Vinko Kasana (lijevo) govori o uspjehu pokretanja AI Centra Lipik i njegovom značaju za Grad, ali i cijelu Hrvatsku

Mario Barać/Mojportal

- Za jedan grad kao što je Lipik koji svojom veličinom spada u kategoriju malih gradova, ovakvi uspjesi posebno imponiraju. Prije nepunih godinu dana kada smo pokretali AI Centar Lipik, sanjali smo suradnju s jednom velikom, svjetskom tvrtkom. Današnje potpisivanje ugovora s jednom takvom tvrtkom kao što je Microsoft Hrvatska za nas je ostvarenje sna, naša stvarnost. Zato sam danas izuzetno sretan i ponosan i ovo je potvrda da smo na dobrom putu i da držimo korak. Slikovito rečeno, nismo dozvolili da vlak prođe pored nas, a da mi ne uđemo u njega. Ovom suradnjom, ali i svime što je već do sada napravljeno, mislim da smo u tom vlaku rezervirali i osigurali svoje mjesto u kupeu.

Svjedoci smo da se snovi mogu ostvarivati pa su zato i naši daljnji planovi ambiciozni. Imamo viziju otvaranja srednjoškolskog centra za umjetnu inteligenciju, kao i opciju visokoškolskog obrazovanja, ali i gradnju našeg kampusa koji je već predstavljen javnosti. Dakle zaista želimo postati centar umjetne inteligencije u Hrvatskoj i početi suradnju proširivati na svjetski nivo - rekao je gradonačelnik Kasana.

Četiri platforme

Dodao je da je slogan AI Centra Lipik "Budućnost je ovdje" postao model po kojem se zaista radi u Lipiku.

- Kada prođete kroz Lipik vidjet ćete puno gradilišta i mi u zadnjih pet godina praktički nismo imali manje od 100 milijuna kuna projekata u realizaciji. Danas je to 150 milijuna kuna u izvedbi i više od 700 milijuna kuna spremnih projekata. Nismo prošli neprimijećeno i dobili smo priznanje 2017. godine kao najuspješniji grad u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika. Godinu kasnije smo bili treći, a 2019. drugi. Dakle imamo kontinuitet i u 2020. očekujemo dobre rezultate - najavljuje gradonačelnik Kasana.

image

Vinko Kasana, Dejan Iličić i Tatjana Skoko uoči potpisivanja ugovora o suradnji AI Centra Lipik i Microsofta Hrvatska

Mario Barać/Mojportal

AI Centar Lipik osnovan je 2020. godine kao odjel Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. Unutar centra djeluju Edukacijski centar umjetne inteligencije koji provodi edukacije i osposobljava polaznike te Poduzetnički inkubator umjetne inteligencije koji pruža smještaj i podršku tvrtkama koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom.

Svim tvrtkama i polaznicima edukacija unutar AI Centra Lipik bit će predstavljena Microsoftova globalna inicijativa stjecanja vještina koja uključuje besplatne online tečajeve za učenje digitalnih vještina i to na četiri platforme; LinkedIn, Microsoft Learn, Al Business School i GitHub Learning Lab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:34