KONSTRUIRAN ZA SAMO MJESEC DANA

VIDEO: AUTOBUS BUDUĆNOSTI ODRADIO PROBNU VOŽNJU Gužve na cesti mu neće zadavati probleme

 Stringer / REUTERS

Kineski su inženjeri ispunili san svima onima željnima javnog prijevoza koji nikada ne može zapeti u prometu sagradivši autobus koji vozi iznad prometa. Povišeni tranzitni autobus (TEB) u utorak je imao premijeru na cestama kineskog grada Qinhuangdaoa, prenosi RT.

Nakon što zagolicali maštu svijetu u svibnju, ulagači u TEB iznenadili su sve sagradivši ogromno prometalo u manje od mjesec dana.

TEB vozi na struju i solarnu energiju koju prikuplja uz pomoć ploča na krovu. Cijelo je vozilo dizajnirano tako da do kraja može iskoristiti prostor na cesti. TED je dugačak 22 metra, a širok osam što znači da može prekriti nekoliko cestovnih traka. Jedan autobus može nositi 300 putnika, međutim postoje planovi da se TED koristi kao podzemna željeznica gdje bi nekoliko autobusa činilo jedno prometalo.

Kada bude u punom pogonu, TEB bi trebao moći razviti brzinu od otprilike 60 km/h. TEB bi trebao biti 80 posto jeftiniji od metroa, a mogao bi sagraditi za samo godinu dana.

Probna vožnja provedena u utorak uključila je testiranje potrošnje energije i kočenje. Premda prva vožnja nije bila u realnim prometnim uvjetima, prvi putnici TEB-a bili su fascinirani onim što su mogli vidjeti i iskusiti. Mišljenje o praktičnoj funkcionalnosti TEB-a još uvijek je podijeljeno, gdje neki kažu da će olakšati prometovanje, a drugi navode probleme skretanja za automobile koji se voze ispod njega te pitanje kamiona i kombija koji su viši od prosječnog automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:42