OTVOREN PRVI TUNEL

VIDEO: ELON MUSK PREDSTAVIO THE LOOP Novi oblik gradskog prijevoza omogućit će vam da brzinom od 200 km/h dođete na odredište bez gužvi i stajanja

 REUTERS
 

Završena je izgradnja prvog tunela Elona Muska kojim ovaj vizionar i milijarder predstavlja novu generaciju gradskog prijevoza.

Prototip novog sistema prijevoza upotpunjen je i liftovima koji automobile trebaju spustiti s razine ulice u podzemni tunel. Nakon skoro dvije godine kopanja, Muskova The Boring Company predstavila je svoj testni tunel Hawthorne u Kaliforniji koji uključuje i stanicu O'Leary.

'Cilj nam je pokazati da za izgradnju liftova doista nije potrebno mnogo prostora te se mogu smjestiti u podrume već postojećih zgrada gdje se i sada nerijetko nalaze parkirališta. Veselim se danu kad će svatko u svojem podrumu ili u podrumu zgrade u kojoj radi imati pristup do vrlo brzog i učinkovitog oblika prijevoza', rekao je Musk.

FILE PHOTO: Elon Musk arrives to speak at Boring Company community meeting in Bel Air, Los Angeles, California, U.S. May 17, 2018. REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo
REUTERS

Elon Musk, koji osnovao The Boring Company nakon što je postao vrlo frustriran prometom u Los Angelesu, već je prije najavio da će 18. prosinac biti 'više od otvaranja tunela'.

'Pokazat ćemo i preinačene no potpuno legalne autonomne automobile i sistem prijevoza koji uključuje i liftove do razine transportnog tunela', napisao je na Twitteru.

Hawthorne testni tunel dug je nešto više od tri kilometra i proteže se ispod 120. ulice u Los Angelesu dok mu je početak u prostorijama Muskove tvrtke SpaceX na Crenshaw bulevaru.

Elon Musk, co-founder and chief executive officer of Tesla Inc., arrives in a modified Tesla Model X electric vehicle during an unveiling event for the Boring Co. Hawthorne test tunnel in Hawthorne, California, U.S., December 18, 2018.  Robyn Beck/Pool via REUTERS
REUTERS

Slike koje kruže društvenim mrežama otkrivaju da je kompanija na ulazu u tunel također izgradila i kulu nalik na one srednjovjekovne pri čemu se vjerojatno referiraju na članak u magazinu Wired u kojem je pisalo da Musk prekida sastanke kako bi puštao isječke iz Monty Pythona.

Musk je na Twitteru objavio i da traži ljude koji bi 'vrijeđali ljude na francuskom', pri čemu se referira na film Monty Python i Sveti Gral iz 1975.

Inače, toranj pokazuje kako se materijal iskopine može korisno upotrijebiti za izradu građevinskih cigli.

Tesla Inc. founder Elon Musk speaks at the unveiling event by
REUTERS

U nedavnom intervjuu s komičarem Joeom Roganom, Elon Musk je otkrio da je The Boring Company pokrenuta iz čiste zafrkancije i da još uvijek nije siguran hoće li biti uspješna.

'Izgraditi ćemo tunel, a hoće li on funkcionirati, to ćemo tek vidjeti. Možda hoće, možda neće.'

Ako ipak bude uspješan, tunel će biti dio transportnog sistema zvanog Loop koji će, prema riječima kompanije, riješiti problem gradskog prijevoza koji 'uništava dušu' i potpuno promijeniti način na koji ljudi putuju urbanim sredinama.

Tesla Inc. founder Elon Musk attends the unveiling event by
REUTERS

'Loop je podzemni izuzetno brzi oblik transporta u kojem putnici i vozila putuju autonomnim električnim vodilicama brzinom od 125-150 km/h. Svaka kola mogu prevoziti osam do 16 putnika ili jedno osobno vozilo. Ovakav transport brži je od podzemne željeznice, a putnici do željene destinacije dolaze bez nepotrebnih usputnih stajanja.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55