MUNJA U ZRAKU

VIDEO, FOTO VoltAir: Ovo je električni zrakoplov budućnosti - revolucija je pred nama!

Zrakoplov VoltAir ne emitira štetne plinove, a zasnovan je na visokoefikasnom pogonskom sustavu superprovodljivih električnih motora, napajanih baterijama guste električne snage, koji pokreću propeler smješten na samom kraju letjelice

Na pariškom Air Showu 2011. gigant EADS (The European Aeronautic Defence and Space Company N.V.) predstavio je revolucionarni električni pogonski sistem za komercijalne letove koji bi se, kako je najavljeno, u funkciji mogao naći za otprilike 20 godina.

Zrakoplov VoltAir ne emitira štetne plinove, a zasnovan je na visokoefikasnom pogonskom sustavu superprovodljivih električnih motora, napajanih baterijama guste električne snage, koji pokreću propeler smješten na samom kraju letjelice.

Prema tvrdnjama stručnjaka iz EADS-a, ono što je revolucionarno kod stvaranja električne letjelice nije njezin sustav baterija, dakle izvor energije, već revolucionarni pogonski sustav kao i aerodinamika.

EADS-ovi stručnjaci dizajnirali su VoltAir s dvije velike baterije smještene u utovarni prostor. Potrošene baterije se vrlo lako mogu izvaditi iz zrakoplova i napuniti u posebnim stanicama, a već otprije napunjene ih vrlo jednostavno mogu zamijeniti. Na taj način se izbjegava duže prizemljenje zrakoplova radi punjenja baterija. Uz to, novi stražnji pogonski sustav, zajedno s električnim motorima, bio bi mnogo tiši od dosadašnjih konvencionalnih motora.

Problem s kojim se susreću inženjeri su preslabe baterije. Stručnjaci pretpostavljaju da su za uspješan let potrebne baterije snage 1000 Wh/kg, a prema njihovim projekcijama - takve baterije će ugledati svjetlo dana tek za kojih 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:53