BUDUĆNOST IZA UGLA

VIDEO: GOOGLEOV ROBOT PODNOSI NEVJEROJATNO ZLOSTAVLJANJE Jednog dana roboti će nam se osvetiti zbog ovakvog ponašanja

 Boston Dynamics / YouTube

BOSTON - Sve više Googleovih projekata napušta sferu interneta i prelazi u sferu potpune znanstvene fantastike. Boston Dynamics, tvrtka koja razvija najmodernije robote, jedna je od novijih akvizicija Googlea, danas formalno u vlasništvu Alphabeta, Googleove holding kompanije.

Do sada je Boston Dynamics predstavio vrlo uspješne (i vrlo jezive) modele četveronožnih i dvonožnih robota, no najnoviji model Atlas predstavlja potpunu revoluciju u razvoju humanoidnih robota.

Radi se o robotu s dosad nezamislivom spretnošću, koji bez ikakvih problema ‘šeće’ po brdovitom šumskom terenu, prekrivenom snijegom, a ako se i posklizne, brzo uspije povratiti ravnotežu.

U novom videu u kojem tvrtka predstavlja svoj najnoviji model možemo vidjeti kako je Atlas izložen ozbiljnom zlostavljanju - inžinjeri ga guraju palicama za hokej kako bi ga pokušali srušiti, no bez uspjeha.

Kada ga i uspiju srušiti, gurajući ga s leđa uz pomoć dugačke cijevi, Atlas demonstrira nešto što do sad niti jedan humanoidni robot nije mogao - sposobnost sam se podići na noge.

Atlas radi na struju, a kreće se uz pomoć hidrauličkih udova. U njegovom ‘ruksaku’ nalazi se set baterija koje napajaju njegove senzore i elektromotore. Visok je poput prosječnog čovjeka - 175 centimetara - i teži oko oko 80 kilograma. Atlas ‘vidi’ uz pomoć laserskog radara,

Osim što može hodati po vrlo zahtjevnom terenu, Atlas može i nositi i preslagivati teške predmete - zgrabiti kutije ili betonske blokove i potom ih uredno slagati na police.

Radi se vrlo jezivom približavanju budućnosti u kojoj će roboti moći obavljati većinu fizičkih poslova za koje su danas potrebni ljudi, za samo mali djelić cijene ljudskog radnika.

Brojni internet portali koji se bave futurologijom primjetili su i kako ‘zlostavljanje’ Atlasa izgleda vrlo grubo i brutalno, te su se u šali ‘zabrinuli’ kako će jednog dana napredne generacije robota možda vidjeti ove snimke i tvrditi kako smo ih ‘nepravedno maltretirali od samog početka’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:53