GOLEMO NASLIJEĐE

VIDEO Kraj jedne ere: Pogledajte neke od najboljih Appleovih reklama

 SIPA Press
Gotovo niti jedna suvremeni marketinški stručnjak nije zaokupio toliko pažnju javnosti koliko je to učinio Appleov Steve Jobs

Gotovo niti jedna suvremeni marketinški stručnjak nije zaokupio toliko pažnju javnosti koliko je to učinio Appleov Steve Jobs.

Donosimo vam deset njegovih najboljih reklama koje su obilježile njegovu karijeru.

1984

Smatrana jednom od najboljih reklama za Super Bowl, a prema nekima i najbolja reklama ikada.

Siluete

Appleova druga velika reklama nastala je tijekom Jobsove 'druge vladavine' kompanijom kada su pravi hit postali prijenosni digitalni playeri glazbe. Jedna od najpamtljivijih iPodovih reklama imala je siluete ljudi koji plešu na pop pjesme.

Mac vs. PC

Tijekom 2006. godine počele su se pojavljivati, sada vrlo često kopirane, Appleove 'Mac vs. PC' reklame koje su koristeći ljudsku interakciju pokušale dočarati razliku između PC i Mac, naravno s naglaskom na kvalitetu Appleova rečunala.

Hrpe

Već 2007. došao je iPod Nano i zajedno s masovnim predstavljanjem kanadske kantautorice Feist nastao je spot u koji nenametljivo, no savršeno ilustrira koliko uređaji mogu biti mali.

Napisi

Nakon što je pogodio u 'zlatnu žilu' marketinga, Apple je dobar dio 2007/8 proveo dominirajući online prostorom. U suradnji s tvrtkom TBWA i vlastitim odjelom Media Arts Lab stvorio je cijeli niz bannera u kojima glume 'Mac' i 'PC'. U navedenoj reklami 'PC'se penje na ljestve kako bi postavio riječ 'NOT' (ne) na kraju naslova na Wall Street Journalu koji hvali Appleov operativni sustav Leopard. Time se Apple uspio probiti izvan konteksta obično internetskog bannera.

Trenutak zabave

Još jedan velik tržišni uspjeh Apple je proslavio predstavljanjem iPod Toucha koji je osim na tržištu MP3 playera konkurenciji stvarao probleme i na tržištu prijenosnih igrajućih konzola. Te su se reklame bile poigravale s cijelom stranicom na kojoj se nalazio korisnik.

Lignje

Jer ovdje nije riječ o reklami već čisto o proizvodu. Naravno, reklama pomaže predstaviti što sve iPhone može.

Kuverta

Kada je Apple predstavio MacBook Air, iskoristio je najlakši način da pokaže koliko je njihovo novo prijenosno računalo zapravo elegantno.

Upoznajte iPad

Jobs je odlučio vratiti se natrag na stare iPhonove reklame u kojima je zvijezda proizvod i što sve može učiniti. Dodajte lako pamtljivu glavu i odlična reklama je tu.

Upoznajte nju

Apple se još jednom pokazao kako zna pogoditi kupca gdje je najranjiviji - u obiteljske veze.

Razmišljajte drugačije

I na kraju, svi znamo kako danas izgledaju prezentacije novih Appleovih proizvoda. Kako je vijest u gotovo svim medijima kada se Steve Jobs pojavi na predstavljanju novog iPhonea ili iPada, no kako je sve to izgledalo kada Apple nije bio ono što danas jest i kada je Jobs bio već 'jednom nogom' van kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:57