PORUKE S DLANA

VIDEO Pogledajte ČUDO tehnike: Rukavica za komunikaciju gluho-slijepih osoba

 YouTube
Lormova abeceda zadaje slova pojedinim točkama na dlanu, a informacije se prenose pritiskom na te točke

BERLIN - Sjećate li se Hellen Keller ? Ona je osjetom dodira pobijedila svoju gluhoću i sljepoću, naučila govoriti i 'čuti' druge, a sve uz pomoć učiteljice Anne Sullivan. Njima dvjema bi taj pothvat bio mnogo lakši da je tada postojala Mobile Lorm Glove - inovativna rukavica koja gluhima i slijepima pomaže komunicirati. Čini to tako da taktilne signale prenosi s i na njihove ruke.

U tu je cvrhu razvijena i Lormova abeceda za gluhe i slijepe – znakovni jezik koji zadaje slova pojedinim dijelovima dlana, a informacije se prenose pritiskom na te točke, piše Gizmodo .

Korisnici koji nose ovu rukavicu tako mogu poslati poruke s dlana na mobitel ili računalo, koje ih onda prevode u 'normalne' riječi. Odgovori na njihove poruke se zatim prevode na Lorm, a korisnicima stižu u obliku vibracija na ruci.

Ova čudotvorna rukavica tek je u fazi razvoja prototipa, a na njoj radi berlinski Design Research Lab . Lormova abeceda također je na njemačkom. Istraživači se nadaju da će jednog dana ona razbiti izolaciju gluho-slijepih osoba, kojima je zasada dodir jedini način komunikacije s drugima. Ova rukavica ne samo da bi im omogućila 'razgovarati' s puno većim brojem ljudi, već bi im omogućila da to čine na daljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:32