LET ZA SVAKI DŽEP

VIDEO: PREDSTAVLJEN LETEĆI TAKSI U KOJEM ĆE VOŽNJA STAJATI POPUT ONE U OBIČNOM Evo kada će postati operativan i kada ćete ga moći naručiti

 Youtube screenshot
 

Leteći taksi koji se može naručiti putem aplikacije? Da, Lilium namjerava ponuditi ovu uslugu u sljedećih šest godina. Startup tvrtka iz Münchena u četvrtak je predstavila Lilium Jet, prototip električnog letećeg taksija za pet putnika, a uspješan prvi let su obavili početkom svibnja.

Lilium Jet letjelica dio je leteće taksi službe koja se temelji na aplikaciji, a koja će biti potpuno operativna u brojnim gradovima širom svijeta od 2025. godine.

Neobična letjelica s baterijskim napajanjem sposobna je s jednim punjenjem preletjeti 300 kilometara za samo jedan sat, a slijetat će na posebno projektirane sletne površine. Mreža se planira izgraditi u brojnim gradovima, a kad se zainteresirani putnici zateknu u blizini sletišta, let jednostavno mogu rezervirati putem aplikacije na svom pametnom telefonu.

Iz Liliuma ne otkrivaju koliko bi takva usluga mogla stajati, no tvrde da će biti usporediva cijenom s normalnim taksijem. Komercijalni director tvrtke Remo Gerber izjavio je za CNN Business kako je ideja da Lilium Jet bude pristupačan svim putnicima, a ne samo poslovnim.

“Danas smo napravili još jedan ogroman korak prema stvaranju zračne urbane mobilnosti u stvarnosti”, izjavio je suosnivač i izvršni director Liliuma Daniel Wiegand i dodao kako “sanja o svijetu u kojem svatko može letjeti gdje god želi, kad god poželi."

Kako bi se san ljudi iz Liliuma pretočio u stvarnost njemački startup morat će konkurirati nekim od najvećih imena u svom poslu, uključujući i vodeću svjetski tvrtku UBER, koji u suradnji s NASA-om do 2023. godine planira pokrenuti vlastitu leteću taxi mrežu. Isto tako, na letećim automobilima već rade i Boeing te Rolls-Royce (RYCEF).

Iz Liliuma pritom, kao svoju prednost navode činjenicu kako je njihova letjelica u stanju napraviti puno dulja putovanja od većine konkurenata.

Investicijski fond za tehnologiju Atomico, na čijem je čelu suosnivač Skypea Niklas Zennström i kineski tehnološki div Tencent zasad su u startup Lilium uložili preko 100 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:40