NAJVEĆI UMJETNI SATELIT

VIDEO: Prošetajte i vi čudom zvanim Međunarodna svemirska postaja

 NASA
S cijenom od 157 milijarde dolara Postaja je najskuplji projekt čovječanstva, a nitko od običnih smrtnika nije imalo priliku zaviriti unutra. Do sada

Međunarodna svemirska postaja , čija je gradnja počela 1998. godine, s cijenom od 157 milijarde dolara najskuplji je projekt kojeg je čovječanstvo ikada započelo. Trenutačnim tempom gradnje uskoro bi trebala biti u potpunosti dovršena, a u operativnoj uporabi trebala bi ostati najmanje do 2015. godine.

Najveći umjetni satelit u Zemljinoj orbiti služi znanstvenicima kao istraživački laboratorij s mikrogravitacijskim uvjetima u kojima posada izvodi eksperimente s područja biologije, ljudske biologije, fizike, astronomije i meteorologije.

Na projektu Međunarodne svemirske postaje rade Kanada, ESA , Japan, Rusija i SAD, a od 2. studenog 2000., kada je prva posada stupila na nju, predstavlja i simbol neprekidne ljudske prisutnosti u svemiru.

Međutim, osim astronauta rijetko tko je zavirio u unutrašnjost tog 'doma' izvan doma. Sada nam se i zato to ukazala prilika.

Na YouTube kanalu BestOfScience se, naime, pojavila snimka koja predstavlja unutrašnjost Postaje od početka do kraja, od 'tavana' do 'podruma'. Virtualna tura svemirskom postajom započinje na samom dnu modula 'Sojuz' te se proteže kroz cijelu stanicu sve do pristalog space shuttlea.

Zaplovite i vi bespućima Međunarodne svemirske postaje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:38