KORIŠTENJE GESTI DODIRA

VIDEO Razvijena tehnologija koja će dodatno olakšati korištenje zaslona na dodir

Istraživači Chris Harrison i Scott Hudson sa CMU sveučilišta (Carnegie Mellon University) razvili su tehnologiju koja bi dozvoljavala razne sugestije prstom po zaslonu, a koje bi izvršavale određene radnje

Većina današnjih uređaja koji koriste zaslone osjetljive na dodir funkcionira tako da bilježi pokrete prstiju i prema njima sa izvode radnje.

Uz multi-touch tehnologiju koja je postala neizbježna za ugodno korištenje ovakvih uređaja, posebno pri surfanju, korištenje zaslona na dodir postalo je jednostavno i što je najvažnije ne zahtijeva dugo vrijeme prilagodbe.

Inženjeri i proizvođači bez obzira na to svakodnevno rade na usavršavanju postojećih tehnologija te uvođenju novih.

Istraživači Chris Harrison i Scott Hudson sa CMU sveučilišta (Carnegie Mellon University) razvili su tehnologiju koja bi dozvoljavala razne sugestije prstom po zaslonu, a koje bi izvršavale određene radnje.

Tako bi se npr. za kopiranje teksta najprije označio željeni dio i na kraju jednostavno povukao prst prema gore, što bi se registriralo kao naredba kopiraj, a za lijepljenje teksta dovoljno je odabrati lokaciju i jednostavno povući prst prema dolje.

Još jedan zanimljiv primjer je i kopiranje datoteka. Da bi kopirali željenu datoteku sve što se treba napraviti je odabrati onu koju želite kopirati i snažnije pritisnuti zaslon što se automatski registrira kao naredba za kopiranje.

Iako se još uvijek radi o prototipu, ukoliko proizvođači pokažu zainteresiranost, možda ćemo uskoro koristiti neku od ovih tehnologija na svom sljedećem uređaju.

U projekt je financijski uključen i Microsoft, a kako sve to funkcionira u praksi možete pogledati u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:48