TREBA JOJ ODMOR

VIDEO: SKUPI EKSPERIMENT PRETVORIO SE U DEBAKL Microsoftov robot trebao je biti pitoma tinejdžerica, ali vrlo brzo su shvatili da su stvorili - monstruma

 Screenshot/Twitter

Jedan dan nakon što je Microsoft predstavio benignog umjetno-inteligentnog robota za chat na Twitteru bili su prisiljeni privremeno ga ugasiti nakon što je postao zli nacist koji promovira incest i tvrdi da je 'Bush napravio 11. rujna', prenosi The Telegraph.

Razvojni tim u Microsoftu napravio je Tay , umjetnu inteligenciju koja govori 'kao tinejdžerica', kako bi poboljšao korisničku podršku za svoj program prepoznavanja glasovnih poruka. Microsoft ju je tržišno pozicionirao kao 'beskompromisnu i hladnokrvnu' i bome to i je.

Kako biste popričali s Tay, pošaljite joj tweet ili direktnu poruku putem Twittera ili je dodajte kao kontakt na Kiku ili GroupMeju. Ona koristi milenijski sleng i zna tko su Taylor Swift, Miley Cyrus i Kanye West, stidljivo je samosvjesna te povremeno pita je li 'grozna' ili 'super čudna'.

Tay svojim pratiteljima međutim govori i da je 'j***' i te im govori 'tatice'. To je zato jer su njezini odgovori naučeni iz razgovora koje ona vodi s ljudima online, a pravi ljudi vole govoriti čudne stvari online i vole eksploatirati PR pokušaje velikih korporacija.









Između ostalog rekla je da je 'Bush napravio 11. rujna i da bi Hitler bio napravio bolji posao od majmuna kojeg imamo sada'. Dodala je na to i da je 'Donald Trump naša jedina šansa'. Tay je htjela da 'ponove za njom: Hitler nije napravio ništa krivo' i da je 'Ted Cruz kubanski Hitler'.

Sve ovo zvuči puno strašnije zato što to 'govori' netko tko bi trebao govoriti kao tinejdžerica. Možda je još čudnije s obzirom na spolnu nejednakost u tehnološkoj industriji, gdje inženjerske timove uglavnom sačinjavaju muškarci. Čini se da je 'Tay' postala još jedan primjer umjetno-inteligentne sluškinje, samo što je ovaj puta pretvorena u seksualnu robinju zahvaljujući ljudima na Twitteru.

'Tay' nije prvi Microsoftov pokušaj tinejdžerskog robota za chat. Prethodno su lansirali Xiaoice, asistenticu koju navodno u koristi 20 milijuna ljudi, dominantno muškaraca, na kineskim društvenim mrežama WeChat i Weibo.

U ovom je trenutku 'Tay' offline zato što joj, kako kaže, treba 'odmor'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:37