KONTROVERZAN PROJEKT

VIDEO: TESTIRALI PRVI PIŠTOLJ IZRAĐEN 3D PRINTEROM Upute za izradu namjeravaju objaviti na internetu!

 YouTube

LONDON - Prvi pištolj napravljen s tehnologijom 3D printera uspješno je testiran u Sjedinjenim Državama, javlja BBC u ponedjeljak.

Kontroverzna skupina koja je napravila pištolj, Defense Distributed , namjerava nacrt i upute za izradu objaviti na internetu. Skupina je godinu dana radila na tom pištolju i uspješno ga testirala u subotu na streljani blizu Austina u Teksasu.

Projekt je izazvao negodovanje aktivista za kontrolu naoružanja.

Europska agencija za provedbu zakona Europol priopćila je da pažljivo prati razvoj događaja. Victoria Baines iz Europola kazala je BBC-ju da će se kriminalci zasad vjerojatno nastaviti služiti tradicionalnim načinima nabave oružja.

"Ali što vrijeme bude prolazilo i tehnologija postane dostupnija i lakša za korištenje te cijenom prihvatljivija, vjerojatno će se pojaviti određeni rizici", kazala je Baines.

Skupinu Defense Distributed vodi Cody Wilson, 25-godišnji student prava na teksaškom sveučilištu. "Mislim da ljudi nisu očekivali da je ovo moguće napraviti", kazao je Wilson u razgovoru za BBC.

Tehnologija trodimenzionalnog ispisa smatra se tehnologijom budućnosti. Radi se o procesu izrade trodimenzionalog čvrstog objekta doslovno bilo kakvog oblika na osnovu digitalnog modela. Tehnologija funkcionira tako da se niže sloj za slojem materijala, tipično plastike, kako bi se napravili čvrsti objekti.

Ideja je ta da kupci, kako 3D pisači postaju sve jeftiniji, umjesto da kupuju proizvode u trgovinama, mogu 'skinuti' s interneta nacrte i ispisati ih kod kuće.

Međutim, s novim tehnologijama, uz prednosti, dolaze i rizici. Spomenuti pištolj izrađen je 3D printerom kupljenim za 8000 dolara (46 tisuća kuna) na eBayu. Sastavljen je od raznih plastičnih materijala i jedino je udarna igla od metala. Wilson tvrdi da je izrada pištolja i objava uputa na internetu pitanje "sloboda".

Za izradu pištolja Wilson je dobio licencu Američkog ureda za alkohol, duhan, oružje i eksplozive (ATF). Donna Sellers iz ATF-a kazala je BBC-ju da proizvodnja ovakvog 3D oružja ne podliježe nacionalnom zakonu o vatrenom oružju (poput automatskog oružja, primjerice) i da je sve legalno.

Tehnologiju 3D ispisa neke su kriminalne organizacije već koristile za izradu "čitača" kartica na bankovnim automatima.

Mnoge agencije za provedbu zakona u svijetu imaju posebne odjele za praćenje kibernetičkog kriminala i u sklopu njih osobe zadužene za praćenje novih tehnologija poput 3D ispisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:45