MAJSTOR DIJAGNOSTIKE

VIDEO Virtualni 'Dr. House': IBM-ovo superračunalo Watson uskoro će početi liječiti oboljele od raka!

FILE - This Jan. 13, 2011 photo provided by IBM shows the computer system known as Watson at IBM's research center in Yorktown Heights, N.Y. The medical training of IBM's speedy Watson computer will continue with a residency at Memorial Sloan-Kettering to help doctors diagnose and treat cancer. (AP Photo/IBM, File)
 AP Photo/IBM / AP2011
Ukoliko se pokusni period u klinici u New Yorku pokaže uspješnim, Watson bi mogao postati dostupan online liječnicima iz cijelog svijeta

NEW YORK - Prošle godine, IBM-ovo superračunalo Watson pobijedilo je dva najusjpješnija igrača popularnog kviza Izazov! u specijalnom izdanju te emisije.

Ove godine, IBM želi iskoristiti Watsonove specifične prednosti u odnosu na ljudski model zaključivanja kako bi spašavao ljudske živote u New Yorku, u Sloan-Kettering bolničkom centru za rak.

Watsonova pobjeda u kvizu označila je još jednu eru u napretku umjetne inteligencije, baš kao što je pobjeda IBM-ovog Deep Blue računala protiv aktualnog šahovskog prvaka Garija Kasparova 1997. godine označilo početak dominacije računala u igri za koju su mnogi vjerovali kako je prekomplicirana da bi njom ikad mogla vladati računala.

U Izazovu!, natjecatelji dobivaju odgovore na pitanja i moraju pogoditi samo pitanje. Na primjer: ‘Luj XIV umro je u tom gradu, u kojem je izgradio i veličanstvenu palaču.’ Točan odgovor bio bi ‘Što je Versailles?’

IBM-ovi injžinjeri naoružali su Watsona sa 200 milijuna stranica podataka na 4 TB diskovnog prostora, uključujući i kompletan tekst Wikipedije, no nije bio priključen na internet. Koristio se složenim algoritmima kako bi prepoznavao ključne riječi i zajedničke značajke pojmova, te kako bi uspješno prepoznao točan odgovor.

No, osim kao demonstracija tehnoloških mogućnosti, Watsonovi algoritmi uskoro će se koristiti u svrhu spašavanja ljudskih života. Naime, isti algoritmi koji na temelju ograničenih informacija uspijevaju pronaći točan odgovor, koristiti će se kako bi liječnicima pomogli prilikom dijagnoze pacijenata i preporuka za smjer liječenja.

Proteklih šest mjeseci Watson je proveo na ‘virtualnoj specijalizaciji’, vježbajući dijagnostiku uz pomoć aplikacije koju je razvio IBM. No, na jesen ove godine, Watson će početi razmatrati stvarne slučajeve.

Liječnici će Watsonu predočiti kompletnu povijest bolesti i aktualne simptome, a Watson će predlagati liječenja uzimajući u obzir sve poznate čimbenike. Za svako od predloženih liječenja napisat će koliko je siguran u ispravnost, te ponuditi i alternative, a potom će ljudski liječnik donijeti konačnu odluku o liječenju.

Kako napominju u IBM-u, Watson je dizajniran za učenje, te se vjeruje kako će u budućnosti biti sve uspješniji u dijagnostici i predlaganju tretmana.

Ukoliko se pokusni period u klinici u New Yorku pokaže uspješnim, Watson bi mogao postati dostupan online liječnicima iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:18