EPOHALNI USPJEH SPACEX-a

VIDEO: ZVJEZDANI ČOVJEK POZDRAVLJA VAS IZ SVEMIRA Nakon povijesnog lansiranja rakete Falcon Heavy lutka u Tesli Roadsteru putuje prema asteroidima!

Pogled iz Tesle roadstera na Zemlju
 Screenshot: Youtube Spacex
 

U utorak, u 15.45 sati po mjesnom vremenu, s Cape Canaverala uspješno je lansirana raketa Falcon Heavy tvrtke SpaceX, što predstavlja epohalni uspjeh za kompaniju milijardera Elona Muska.

Falcon Heavy je pritom u svemir ponijela crveni sportski automobil Tesla Roadster, za čijom volanom je "Starman", to jest lutka u svemirskom odijelu nazvana po velikom hitu Davida Bowieja. Pritom u Tesli i sasvim prikladno iz zvučnika svira glazba pokojnog Bowieja, a na autu stoji i natpis "Don't panic!" (Samo bez panike - u slobodnom prijevodu) u očitoj referenci na rečenicu iz kultnog SF romana Douglasa Adamsa, "Vodič kroz galaksiju za autostopere".

Nakon što su se "boosteri" i "boostback" odvojili s Falcon Heavyja i uspješno vratili na Zemlju (što je i jedan od razloga zašto ovo lansiranje košta skoro pet puta manje od najbliže konkurencije i rakete Delta Heavy), Tesla Roadster nastavio je svoj put prema asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Originalno je bilo predviđeno da uđe u Sunčevu orbitu te u širokoj putanji prođe pokraj orbite Marsa, ali čini se da je planirana putanja ipak bila promašena.

Samo lansiranje Flacon Heavyja, trenutno najmoćnije i najveće rakete na svijetu, obavijeno je simbolikom. Naime, raketa je poletjela s istog mjesta kao i legendarni Saturn V, najmoćnija raketa u ljudskoj povijesti, kojom je NASA između 1969. i 1972. godine slala module s ljudskima posadama na Mjesec.

Svako novo lansiranje Falcon Heavyja, koji je visok 70 metara i u nisku Zemljinu orbitu može ponijeti teret težine od 63,8 tona, koštat će SpaceX, prema procjenama, oko 90 milijuna dolara (sam razvoj, projektiranje i gradnja rakete koštali su ukupno oko 500 milijuna dolara prema Musku). Ako se to čini puno, dovoljno je pogledati očekivanu cijenu lansiranja i leta buduće NASA-ine rakete Space Launch System. Očekuje se da će ta letjelica biti najveća u povijesti američkih svemirskih letova, visoka 113,8 metara i s kapacitetom da ponese teret od maksimalno 130 tona u nisku orbitu Zemlje, piše CNN. No, njeno prvo lansiranje i let će NASA-u koštati preko milijardu dolara, gotovo 11 puta više nego Falcon Heavy, piše Guardian.

Uspješno probno lansiranje ključna je prekretnica za Muskovu kompaniju, koja bi time trebala steći veliku prednost pred suparnicima u borbi za unosne ugovore s NASA-om, satelitskim tvrtkama i američkom vojskom. Uspješno lansiranje pohvalio je i čelni čovjek NASA-e Robert Lightfoot:

- Svi mi u ovom poslu znamo koliko je rada i truda potrebno za prvi let bilo koje letjelice i prepoznajemo veliki uspjeh kojem smo svjedočili. Ponosan sam i na rad svojeg tima iz NASA-e, naročito Svemirskog centra Kennedy koji se transformirao u kozmodrom koji danas koristi više različitih kompanija. Gledati Falcon Heavy kako se diže s povijesne lansirne rampe koja je bila početna točka ta tako veliki broj krucijalnih misija bilo je posebno i valoriziralo je rad uložen u transformaciju nacionalne infrastrukture u onu koja pruža podršku i komercijalnim svemirskim tvrtkama - rako je Lightfoot, a prenosi technology.org.

SpaceX je prije 4 godine s NASA-om potpisao ugovor o korištenju njihove infrastrukture za lansiranje raketa u svemir na period od 20 godina. U tom razdoblju Musk se nada će njegova tvrtka dovršiti i multifunkcionalnu BFR (Big fucking rocket ili Veliku jebenu raketu) raketu kojom želi poslati ljude na Mars, ali i druge lokacije diljem Sunčevog sustava. Musk vjeruje da će BFR već sljedećeg desetljeća slati ljude na Mars, ali i olakšati interkontinentalna putovanja na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:18