NAŠIH PRVIH 12

Više ne surfate webom, sada ste u njemu, šetate se okolo...

Početak prodaje iPada u New Yorku izgledao je kao mješavina najboljeg partyja u gradu i crkvene mise s puno vrištanja i pljeskanja, onako kako to izgleda u crnačkim crkvama u Harlemu

Brazilac Moises Lima u petak je doletio iz Sao Paula u New York. U nedjelju je letio natrag. U subotu je obavio ono zbog čega se jedino i zaputio s jednog kraja svijeta na drugi - kupio je iPad.

Po zanimanju glazbenik, 31-godišnji Lima potrošio je oko 2000 dolara na put i još 500 dolara za novi Appleov uređaj kojim je bio toliko oduševljen da je ljubio sam sebe. Na iPadu je otvorio fotografiju sebe kako ljubi rub ekrana i prislonio ga na svoj obraz.

Činjenica da iPad nema ugrađenu kameru jedan je od argumenata protiv njega koje koriste dežurni skeptici, ali Moises Lima je u prvim minutama pokazao besmislenost tog argumenta. Nije uopće bitno ima li iPad kameru, Flash ili nešto treće. Bitno je da iPad, kao i svi Appleovi uređaji dosada, nekom čudnom magijom potiče kreativnost u ljudima.

Brz i bez bugova

Magijom i revolucionarnom filozofijom kako većini korisnika nije bitan točan broj megapiksela, megaherca i broj čipova na grafičkoj kartici. Naravno da bi bilo odlično da iPad ima kameru. Ali puno je bitnije da radi brzo i bez bugova, da je jednostavan i zabavan. Korisnik ne mora brinuti o tehničkim detaljima, već se može prepustiti sadržaju. Koristili smo ga tri dana, i možemo izjaviti: radi savršeno.

Kad ga vidite, iznenađeni ste veličinom iPada - manji je, tanji i kompaktniji nego na slikama. A kad mu navučete tamnosivu gumenu navlaku koja se prodaje uz stroj, izgleda identično kao tanka bilježnica. Zatim ga upalite - proces od možda sekunde, jer čim dotaknete gumb, on radi. Ekran je predivan, kristalno jasan, ikonice i tekst izgledaju savršeno.

Nedostatak Flasha

Pravi šok nastupa kad počnete otvarati web sajtove. Doimaju kao da su zaista fizički tu, da ih možete dirati. Više ne surfate webom, sada ste u njemu, šetate se okolo. Za nekoliko minuta zaboravite da uopće imate bilokakav uređaj u ruci. Osjećaj je, dok ga sami ne probate, teško opisati. Svaki portal, pa i oni jezivo dizajnirani, znatno su ljepši i lakši za korištenje.

Jedini problem sa surfanjem je nedostatak podrške za Flash, tehnologiju koja pogoni gotovo sve videoplayere na internetu. Apple odbija podržati Flash, smatra kako je spor i ruši stranice. Na mnogim se stranicama stoga umjesto playera pojavi prazni box. Ipak, New York Times, CNN i YouTube počeli su Flash zamijenjivati naprednijom HTML5 tehnologijom, koja na iPadu normalno radi.

Napredniji korisnici, kojima ove tehničke sitnice zaista nedostaju, pronađu način da to prevladaju. Kako iPad nema kameru, Moises Lima snimio je onu fotografiju svojim iPhoneom, poslao je na mail, otvorio je na iPadu i - voilŕ! Ni na jednom drugom uređaju fotografija ne izgleda tako dobro kao na iPadu.

- To je čudesan uređaj. Već imam iPhone, imam Appleov laptop, ali mislim da u mom životu ima mjesta i za nešto u sredini - rekao nam je Lima.

I to nije samo s fotografijama: i surfanje internetom, i čitanje knjiga, i lutanje Googleovim mapama. I još mnogo toga. Koristili smo, primjerice, aplikaciju magazina Popular Science. Dizajnirana je fantastično, i koristi naslove i fotografiju da vas navodi lijevo, desno, gore ili dolje. Ne radi se o monotonom listanju stranica - osjećaj je gotovo kao prolaziti kroz neki jednostavni labrinit, s novim spektakularnim iznenađenjima iza svakog ugla.





Bučan doček kupaca

Početak prodaje iPada u New Yorku izgledao je kao mješavina najboljeg partyja u gradu i crkvene mise s puno vrištanja i pljeskanja, onako kako to izgleda u crnačkim crkvama u Harlemu. Prodavači Apple Storea, odjeveni u plave majice, pljeskali su svakom novom kupcu koji bi ulazio ili izlazio iz trgovine s novim iPadom. Prvi kupci zaista su i zaslužili bučan doček jer su neki od njih proveli cijelu noć u redu pred trgovinom. A neki i nekoliko dana.

- Ja sam ovdje od utorka navečer. Čekam četiri dana, što je puno, ali ipak manje od pet dana, koliko sam čekao na početku prodaje iPhonea - rekao je Greg Packer, a na naše pitanje što njegova obitelj misli o tome, uz smiješak je odgovorio: - Možda misle da sam lud, ali nadam se da razumiju koliko mi je stalo do iPada.

Impresivne fotografije

Uređaj koji je Greg kupio potpuno je nečujan, ne grije se, a baterija normalno radi i po nekoliko dana ukoliko samo čitate ili surfate. Testirali smo ga pod punim opterećenjem, igricama i filmovima, i još uvijek nije bio prazan nakon 12 sati.

Igrice kao što su Real Racing HD, Mirror’s Edge, X-Plane izgledaju fantastično, znatno bolje nego na Nintendovom Wii-ju, i ne puno lošije od Xboxa i Playstationa. Kako je ekran dovoljno velik, najavljene su digitalne verzije društvenih igara koje smo prije igrali isključivo u tvrdom, kartonskom formatu, poput Scrabblea.

Filmovi i serije također izgledaju odlično, iako ekran nije u widescreen formatu, pa vam ostanu crni rubovi gore i dolje. Najimpresivnije je hendlanje fotografijama: otvori ih u stotinku, izgledaju fantastično, možete ih prstima uvećavati, slagati, pomicati, listati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:05