DOSAD NEVIĐENO

VLAŽNI SOBIČAK PORED POPLAVLJENOG WC-a Zavirite u supertajnu prostoriju u kojoj je stvoren prvi iPhone

 Apple

Uoči skorašnjeg suđenja u sporu s korejskim Samsungom oko navodne krađe patenata, Apple je po prvi puta javnosti dao uvid u supertajnu prostoriju u kojoj je osmišljen iPhone. Ondje su se donosile sve ključne odluke o funkcionalnosti i dizajnu uređaja, o čemu je za Wall Street Journal posvjedočio jedan od članova razvojnog tima Greg Christie.

Prostorija je zapravo sobičak bez prozora sa zidovima punima vlage, što je posljedica pucanja cijevi i poplave u obližnjem zahodu. Dio tih vlažnih fleka prekrivali su stari Appleovi korporativni posteri koje je dizajnirao slavni Paul Rand, a krasio ih je slogan 'Think Different'. Na jednom je zidu visio i poster golemog pileta kako trči bez glave.

Na stolu je, između ostale aparature, stajao jedan Mac, pored kojega je bio monitor s touchscreenom 'Wallaby', koji je simulirao zaslon budućeg iPhonea. U prostoriju je često navraćao pokojni Appleov gazda Steve Jobs ne bi li vidio kako ekipa napreduje.

Apple je, kada je riječ o poslovanju, jedna od najtajnovitijih kompanija na svijetu. Vjerojatno nije slučajno da je fotografija tajne sobe objavljena baš sada, uoči suđenja sa Samsungom. Wall Street Journal navodi da je cilj tvrtke odati dojam kako je rad na iPhoneu bio vrlo intenzivan i naporan te da je riječ o proizvodu nastalom isključivo u samom Appleu, a da o bilo kakvoj krađi nema ni govora.

Ovo je drugi po redu, od nekoliko najavljenih sudskih postupaka. U prvome je Apple odnio pobjedu - dosuđena mu je odšteta u iznosu od čak 890 milijuna američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 14:59