ALARM WC AKTIVISTA

Vodokotlići dizajnirani da štede vodu zapravo je troše još više: ‘Bolje da se vratimo na staro!‘

Ilustracija
 Coollife/Alamy/Profimedia
Aktivisti upozoravaju da WC-i s dvostrukim ispiranjem mnogo češće cure

Vodokotlići dizajnirani da štede vodu, zapravo troše više vode nego što uspijevaju uštedjeti, piše Guardian.

Aktivisti već godinama upozoravaju da vodokotlići s dvostrukim ispiranjem, koji su predstavljeni kao učinkovita alternativa koja za svako ispiranje koristi upola manje vode, zapravo mnogo češće cure.

Problem je, kažu, toliko raširen da trošak uvelike nadmašuje korist.

'Budući da postoji toliko mnogo zahoda u kojima neprekidno teče voda tijekom dana i noći, gubici vode sada premašuju količinu vode koju bi dizajn s dvostrukim ispiranjem trebao uštedjeti', rekao je Andrew Tucker, voditelj Odjela za efikasnost potrošnje vode u tvrtki Thames Water.

'Količina izgubljene vode svakim je danom sve veća kako sve više ljudi obnavlja i modernizira starije toalete i kako se gradi sve više domova.'

Aktivistička grupa Waterwise procjenjuje da oko 400 milijuna litara vode svakodnevno iscuri iz britanskih vodokotlića. Kaže da bi to bilo dovoljno za opskrbu 2,8 milijuna ljudi; što je ekvivalentno ukupnom stanovništvu Edinburgha, Cardiffa, Belfasta, Manchestera, Sheffielda, Liverpoola i Bristola.

Skupina je rekla da jedan WC u prosjeku troši između 215 i 400 litara vode dnevno i da između pet i osam posto svih zahoda curi. A većina njih koristi noviji mehanizam dvostrukog ispiranja.

Iz tvrtke Thames Water kažu da loš dizajn i materijali uzrokuju neprekidno ulijevanje vode u posudu. I Udruženje proizvođača kupaonica priznalo je da je dizajn zahoda s dvostrukim ispiranjem u osnovi skloniji curenju.

Većina ih koristi sustav regulacijskog ventila, koji se nalazi na dnu spremnika i otvara se kako bi voda mogla istjecati kad se pritisne ispiranje. Otpadi i drugi problemi mogu uzrokovati da se mehanizam ne zatvori, što znači da voda neprestano teče iz spremnika u posudu.

Stariji spremnici obično koriste sustav sifona koji djeluje tako da gura vodu prema gore dok ne dosegne točku na kojoj može teći u posudu. Budući da je ta točka iznad vodene linije kada se zahod ne ispire, manja je vjerojatnost da će sustav razviti istu vrstu curenja.

'Sifon neće curiti, dok bi izlazni ventil - ako pogledamo brojke koje smo dobili - mogao procuriti u roku od tjedan dana od ugradnje. Mogle bi proći i dvije godine, ali procurit će', rekao je za Guardian Jason Parker, direktor Thomas Dudley Ltd, jednog od najvećih proizvođača vodovoda u Velikoj Britaniji.

'Ako ozbiljno razmišljamo o trošenju vode i želimo to zaustaviti, jedini način da to učinimo je vraćanje sifona.'

WC s dvostrukim ispiranjem ima dva gumba koji omogućuju protok različitih količina vode. Obično izbace četiri ili šest litara, a manja količina namijenjena je ispiranju mokraće.

Waterwise je rekao da bi popravljanje nepropusnih zahoda moglo 'doprinijeti s oko 10 posto dodatnih vodnih kapaciteta potrebnih za suočavanje s ekstremnom sušom u Engleskoj do 2050. godine'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:16