SALVE KRITIKA

YOUTUBE OBRISAO KOMENTARE U KOJIMA SE KRITIZIRALA KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE Nestala su spominjanja divizije za propagandu, tvrtka istražuje 'grešku'

 Robyn Beck / AFP

YouTube istražuje naočigled automatsko uklanjanje komentara u kojima se kritizirala Komunistička partija Kine, prenosi The Guardian. Tvrtka je rekla da je do filtriranja komentara došlo zbog "greške".

YouTube se tijekom pandemije koronavirusa snažnije oslonio na automatizirane sustave, a osobe koje su prethodno bile zadužene za reviziju komentara poslane su kući.

Istraga je pokrenuta nakon što se poduzetnik na polju tehnologije Palmer Luckey na Twitteru požalio na brisanje komentara. Drugi su se korisnici pridružili Luckeyjevim pritužbama te napisali da vjeruju da su komentari o Komunističkoj partiji Kine uklonjeni.

Luckey, osnivač grupacije Oculus koja djeluje na polju virtualne stvarnost, a koji danas radi za tehnološku tvrtku u sektoru obrane na Twitteru je napisao: "YouTube je obrisao svaki moj komentar o Wumau, diviziji Komunističke partije Kine koja je zadužena za internetsku propagandu."

Luckey je potom sugerirao da je filtriranje komentara dio nove strategije cenzure.

Njegove je komentare primijetio i Ted Cruz, američki senator iz Republikanske stranke koji predstavlja saveznu državu Teksas, koji je navodno filtriranje komentara nazvao "jako uznemirujućom" pojavom.

"Zašto Google/YouTube cenzura Amerikance u ime (Komunističke partije Kine)? Ovo je KRIVO", napisao je Cruz. "Moć je opila velike tehnološke tvrtke. Shermanov zakon brani zloupotrebu monopola. Ministarstvo pravosuđa ovo mora zaustaviti ODMAH."

The Guardian piše da se Cruz u objavi na Twitteru referirao na nedokazane tvrdnje Bijele kuće da su velike tehnološke tvrtke pune predrasuda koje idu na štetu konzervativcima te da ih se treba kazniti za udruživanje sa svrhom stvaranja monopola.

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, rekao je da nije revidirao svoju politiku uklanjanja komentara te da su njihovi filteri podešeni tako da uklanjaju "spam" te komentare koji su "puni mržnje" te koji za svrhu imaju "zlostavljanje".

"Dogodila se greška u našem sustavu za provođenje politike i istražujemo je", rekao je glasnogovornik YouTubea. "Korisnici mogu prijaviti sve probleme kako bismo mogli popraviti naše proizvode."

YouTube je u ožujku ove godine rekao da očekuje da će se povećati količina sadržaja koji će biti uklonjen s platforme zbog oslanjanja na strojno učenje, a ne na ljudske moderatore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:43