JUTARNJI PRVI ISPROBAO

Za moderne PlayStationove kontrolere potreban je period navikavanja, konzola je minijaturna, a instalirano je i 20 legendarnih igara

Nova konzola minijaturizirana je verzija prvog, kultnog PlayStationa SCPH-1001, a kada krene u prodaju, točno na vrijeme za božićne blagdane, stajat će 799 kuna

Nostalgija je u tehnološkom svijetu već nekoliko sezona popularan i masovno korišten alat, stoga nije nikakvo iznenađenje da se na taj vlak ukrcao i Sony.

Nakon što je modernizirane i pojednostavljene verzije svojih legendarnih igraćih konzola iz prošlosti predstavio Nintendo - i time postigao solidan uspjeh - istu je stvar najavila Sega, odnedavno se prodaje i modernizirani mini Commodore 64, a sada je red i za najvećeg igrača na tržištu. PlayStation Classic je minijaturizirana verzija prvog, kultnog PlayStationa SCPH-1001, prve igraće konzole koja se prodala u više od 100 milijuna primjeraka.

U Hrvatskoj će se, kao i u ostatku svijeta, početi prodavati 3. prosinca na 24. godišnjicu izlaska originala i točno na vrijeme za božićne blagdane. Cijena će mu biti 799 kuna, što je otprilike u rangu konkurentskih konzola toga tipa. Jutarnji je ovaj tjedan u Zagrebu imao priliku među prvima isprobati mogućnosti ovog uređaja.

Poznat dizajn

PlayStation Classic dolazi zajedno s dva kontrolera izrađena prema izvornom dizajnu - dakle, nema “gljiva” koje pomažu u igranju, nego samo po četiri tipke sa svake strane te još četiri s prednje strane, plus dvije funkcijske tipke na sredini. Kontroleri su, jasno, manjih dimenzija nego što su to moderni PlayStationovi kontroleri pa je potreban mali period navikavanja ili podsjećanja, ali vrlo kratak, kao kod vožnje bicikla.

U početku, dakle, malo bježe iz ruke, ali mišićna memorija brzo preuzima stvar. Sama konzola je oko 45 posto manja u odnosu na original, tako da je prilično prenosiva.

Teško je riječima dočarati koliko je minijaturna, praktički je duljine suvremenih pametnih telefona i stane u dlan. Dizajn je potpuno iskopiran, sve do poklopca za CD iako, naravno, CD-a nema, nego su sve igre instalirane na interni disk samog uređaja. Na pozadini su HDMI i micro-USB izlazi preko kojih se konzola spaja s televizorom. U kutiji ne dolazi adapter za struju, nego se konzola napaja upravo preko micro-USB izlaza (u kutiji je micro-USB i USB kabel).

Konzola je oko 45 posto manja u odnosu na original, tako da je lako prenosiva

Nostalgija

Instalirano je 20 legendarnih igara koje su se mogle naći na prvom PlayStationu: Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy VII, Grand Theft Auto, Intelligent Qube, Jumping Flash, Metal Gear Solid, Mr Driller, Oddworld: Abe’s Oddysee, Rayman, Resident Evil Director’s Cut, Revelations: Persona, Ridge Racer Type 4, Super Puzzle Fighter II Turbo, Syphon Filter, Tekken 3, Tom Clancy’s Rainbow 6, Twisted Metal i Wild Arms. Igre se vrte preko emulatora i moguće je u internu memoriju spremiti napredak kako bi ih se moglo nastaviti igrati kasnije.

Kao što je fizički iskopiran dizajn konzole izvana, i igre su vrlo doslovno prenesene u suvremene uvjete. Klincima koji su navikli na savršenu 3D grafiku vjerojatno će izgledati očajno i neigrivo, ali grafika je naprosto takva kakva je bila u to doba - zadnja riječ tehnologije. Samo startanje igara donosi poseban osjećaj, uz sve one grafike i zvučne efekte poznate s izvorne “plejke” ima pomlađujući efekt. Ne treba vjerojatno naglašavati da je upravo efekt nostalgije najjači adut PlayStationa Classic i kada se gleda iz te perspektive, prvi je dojam da su igre odlično prenesene u moderne uvjete - izgledaju, zvuče i igraju se jednako kao u vrijeme kada su bile friške. Posebno je zabavno igrati u paru, pogotovo s još nekim tko je prve gejmerske korake radio upravo na prvom PlayStationu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:32