VOJSKA IH VEĆ KORISTI

Zaboravite na pametne telefone: Navigaciju, poruke pa i televiziju gledat ćemo u - naočalama

Slične uređaje već koriste vojska, piloti i kirurzi, a civilna verzija mogla bi se vrlo skoro naći na očima vaših prijatelja, susjeda, kolega...

Računalna tehnologija svakog dana sve više napreduje. U svega jednom desetljeću uspjeli smo prijeći s nezgrapnih kutija koje smo zvali prijenosnim računalima na super-brze stojeve veličine dlana s ekranima osjetljivima na dodir koje zove smartphoneovima.

No, ako ste upravo nabavili najnoviji model pametnog telefona to možda i nije najbolji komad tehnike koji ste mogli kupiti.

Naime, izraelska kompanija Lumus predstavila je PD-18-2. Iako zvuči kao nešto što ne možete tako lako dozvati, PD-18-2 je budućnost mobilnog komuniciranja i puno više od toga. Riječ je o uređaju sličnom naočalama koji podatke projicira direktno u oko korisnika.

A podaci mogu biti bilo što - od navigacije nepoznatim gradom preko poruke koju je korisnik upravo primio do čistog gledanja televizije. I najvažnije, korisniku pogled nije zaklonjen već normalno vidi okoliš u kojem se nalazi.

Iako će PD-18-2 nekima izgledati kao vrlo nezgrapne sunčane naočale to je zapravo vrlo moderan uređaj koji korisniku pruža pogled na svijetu kroz 'uvećanu realnost' (augmented reality).

Slične uređaje već koriste vojska, piloti i kirurzi, a civilna verzija mogla bi se vrlo skoro naći na očima vaših prijatelja, susjeda, kolega...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 18:39