SHOPPING PATROLA

Zaboravite na utičnice i kablove, svi se mobiteli danas mogu puniti bežično. Ali postoji caka...

 Pekic
Našem Bernardu Iveziću mobitel je uvijek pun. Tajna je, kaže, u bežičnim punjačima s optimalnom brzinom punjenja i niskim zagrijavanjem

Danas takoreći svaki mobitel može imati bežično punjenje. Prema podacima GSMArene, Palm Pre prvi je mobitel s bežičnim punjenjem na svijetu. Imao je ekran od 3,1 inča, kameru od 3MP, 256 MB memorije i radio na danas zaboravljenom PalmOS-u. U svijetu Androida, iOS-a i velikih ekrana, čini se kao relikt davne prošlosti. No, predstavljen je ne tako daleke 2009.

Dvije godine kasnije dobio je konkurenciju: Nokia Lumiju 920 i LG Nexus 4 E960. Onda su 2013. to počeli nuditi i Samsung i Motorola. Uslijedilo je ubrzanje. Na tržištu je danas 257 mobitela s bežičnim punjenjem od čega su 64 modela predstavljena ove godine: iPhone 12, Samsung S20, Huawei Mate P40 itd.

Ali s adapter naljepnicom za bežično punjenje preko tehnologije Qi, koja dolazi u A i B varijanti za starije Android mobitele, C varijanti za novije i iPhone verziji, može se puniti svaki mobitel. Naljepnica se može lagano skinuti i da biste je koristili morat ćete imati plastičnu ili gumenu masku za mobitel. Ne smije biti metalna da ne ometa punjenje.

Rješenje nije savršeno. Najbolje ga je testirati u trgovini, jer može zagrijati mobitel i tako izazvati oštećenja. No, radi. Važno je naglasiti da, ako nije riječ o originalnom bežičnom punjenju koje je došlo s mobitelom, punjenje će biti dosta sporo. Napunit će vam mobitel preko noći do zadovoljavajućeg postotka, ali u roku pola sata ili sat - zaboravite! Jednom kad imate mobitel s bežičnim punjenjem dobro će vam doći jedan od ovih Qi punjača s kojima možete zaboraviti na žice.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Ponuda Qi punjača najčešće se brendira uz nekog proizvođača pa se izbor na domaćem tržištu čini dosta uzak, ali to zapravo nije tako jer su svi Qi uređaji - naljepnice, mobiteli i punjači - međusobno kompatibilni pa ih možete koristiti u kombinaciji koja vam najviše odgovara. Ali pazite, jer brzina punjenja i zagrijavanje će se razlikovati.

BAZZAR

Cellularline bežični punjač Fast MFI
Cijena: 379 kn

Cellularlineov bežični punjač prvenstveno je namijenjen za Apple uređaje od iPhonea 8 do X-a. Koristi tehnologiju koja omogućuje da mobitel postavite na bilo koji dio punjača i da pokrene punjenje te da spriječi pregrijavanje uređaja. Usto, ima LED lampu koja pokazuje razinu napunjenosti.

Izlazna snaga: 10W
Ulaz: 5V/2A, 9V/1.8A
Povezivanje: USB Type-C

www.bazzar.hr

image
bezicni punjac cellularline
SVIJET MEDIJA

Xiaomi Mi Wireless charging pad
Cijena: 179 kn

Xiaomijev punjač omogućava punjenje klasičnih mobitela na snazi do 5W, zatim iPhonea i Xiaomijevih mobitela na snazi od 7.5W te bežično punjenje Samsunga, primjerice Samsunga S9 na 10W snage. Moći ćete ga koristiti samo uz novije USB adaptere za struju, jer ne radi s 5V/1A.

Izlazna snaga: 5W, 7.5W, 10W
Ulaz: 5V/2A, 5V/2.4A, QC2.0/3.0, ne podržava 5V/1A
Povezivanje: USB Type-C

www.svijet-medija.hr

image
bezicni punjac xiaomi
eDIGITAL

Trust Primo10 Fast Qi
Cijena: 140 kn

Trustov punjač puni sve vrste bežičnih Qi osposobljenih mobitela počevši od iPhonea, Samsunga, Sonyja, Nokija, LG-a na dalje, ali se se brzina punjenja razlikuje ovisno o brendovima pa to provjerite prije kupnje. Za brzo punjenje potrebno je imati USB adapter za struju koji podržava QC2.0/3.0.

Izlazna snaga: 5W, 10W
Ulaz: 10W/2A, QC2.0/3.0
Povezivanje: micro USB
www.edigital.hr

image
bezicni punjac trust
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:23