POVJERENICA VERA JOUROVA

ZADNJE UPOZORENJE EUROPSKE KOMISIJE FACEBOOKU I TWITTERU 'Ako ne počnete uklanjati govor mržnje unutar 24 sata, prisilit ćemo vas! Znamo da možete...'

Vera Jourova
 Yves Herman / REUTERS

Europska komisija upozorila je Facebook, Twitter i YouTube kako moraju brže reagirati na govor mržnje na svojim društvenim mrežama, ili će EK morati donijeti zakone kojim bi ih na to prisilili.

Prije šest mjeseci, sve tri tvrtke dobrovoljno su potpisale kodeks ponašanja prema kojem bi u Europi unutar 24 sata reagirali na svako pojavljivanje govora mržnje.

No, prema izvještaju europske povjerenice za pravosuđe Vera Jourova, tvrtke se ne pridržavaju vlastitih smjernica.

- U praksi, tvrtkama treba znatno duže i ne dostižu zadani cilj. U 24 sata pregledaju samo 40 posto prijavljenih slučajeva, rekao je izvor iz Europske komisije za Reuters.

- Nakon 48 sati, brojka se diže na 80 posto. To znači da je cilj dostižan, no tvrtke će se morati znatno više potruditi.

- Ako Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft žele uvjeriti mene i ministre da pristup bez donošenja zakona djeluje, morat će reagirati brže i izrazito se potruditi u nadolazećim mjesecima, rekla je Jourova za Financial Times.

Izvještaj je pokazao kako se brzina reagiranja jako razlikuje od države do države, pa se tako u Njemačkoj i Francuskoj ukloni više od 50 posto rasističkih objava, no samo 11 posto u Austriji i 4 posto u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03