SMARTPHONE KOJI MIJENJA SVIJET

ZAOBLJENI EKRAN, SKENER OKA, BEZ FIZIČKE TIPKE... Ovako će izgledati spektakularni novi iPhone 8, ali i njegova cijena će mnoge šokirati!

 Promo

Budući da je godina 2017. deseta obljetnica iPhonea, pametnog telefona koji nije samo pogurnuo Apple na poziciju najvrednije kompanije na svijetu nego i stvorio bazični uzorak kojim se danas vode praktički svi proizvođači smartphonea, za predstavljanje nove generacije u rujnu očekuju se svakojaka čuda.

Apple je, kao i obično, službeno zakopčan do grla, ali svako malo procuri pokoji detalj odnekud iz proizvodno-distributerskog lanca (a ne bi nas trebalo začuditi ni da te informacije pušta sam Apple, marketinški možda najpotkovanija tvrtka na svijetu, kako bi se održavao interes javnosti do službenog predstavljanja i dolaska u trgovine). Tako već postoji pregršt glasina o tome što bi sve trebao donijeti novi iPhone, za koji nije još jasno hoće li se zvati iPhone 8, iPhone X ili pak nešto treće (zbog jednostavnosti zvat ćemo ga iPhone 8).

Bez brade i čela

Apple navodno testira više od 10 različitih prototipova, a sve glasine složne su u jednome: iPhone 8 doživjet će radikalan redizajn u odnosu na prethodnika, koji je u osnovi isti već tri generacije. Prije svega, nagađa se da će imati zaslon od ruba do ruba, zbog čega više neće biti brade i čela telefona, u kojima su sada smješteni tipka home, odnosno zvučnik za razgovore, selfie kamera, senzor za blizinu itd. Umjesto toga, tipka home - koja je ujedno senzor za otisak prsta - trebala bi biti ugrađena direktno u zaslon. Kućište telefona trebalo bi biti stakleno (uz aluminijski ili čelični obrub), što bi omogućilo bežično punjenje. S konceptom zaslona od ruba do ruba, iPhone 8 veličinom bi trebao biti blizak 4,7-inčnom iPhoneu, ali uz ekran dijagonale 5,5 inča. Neke glasine čak spominju da bi zaslon mogao imati dijagonalu od 5,8 inča, uz iskoristiv prostor dijagonale 5,15 inča. Ostatak, na bradi uređaja, bio bi posvećen virtualnim funkcijskim tipkama koje bi zamijenile fizičku tipku home.

Sam zaslon navodno bi trebao biti OLED od fleksibilne plastike, umjesto LCD-a, što bi Appleu omogućilo da iPhone napravi tanjim, energetski ekonomičnijim i, naposljetku, da ima bolji prikaz slike s mnogo boljim kontrastom i vjernijom reprodukcijom boja. Glavni dobavljač tih ekrana je Samsung, od kojeg je Apple naručio 160 milijuna zaslona. Spominje se da će ekran biti i zakrivljen po uzoru na Samsung Galaxy S7 Edge, ali to je na dugom štapu. Očekuje se da će iPhone 8 biti vodootporan, i to po boljem standardu IP68, za razliku od sedmice, koja ima standard IP67.

Nejasne glasine

Unutra bi telefon trebao biti opremljen 10-nanometarskim čipom A11 Appleove proizvodnje, koji bi trebao biti brži i učinkovitiji. Skuplji modeli s dvostrukom lećom kamere za obje će leće imati optičku stabilizaciju. Apple navodno planira pozicionirati ovakav OLED iPhone 8 kao 5-i-nešto-inčni “premium” model koji bi se mogao prodavati paralelno sa standardnim modelima s LCD zaslonima dijagonale 4,7 i 5,5 inča, koji bi se mogli zvati iPhone 7S i 7S Plus (i koji bi, prema nekim analitičarima, mogli zadržati aluminijsko kućište).

Glasine su oko toga još uvijek prilično nejasne, pa se tako špekulira da bi sva tri modela mogla imati stakleno kućište i bežično punjenje, ali nije baš izgledno da će LCD modeli imati zaobljene zaslone od ruba do ruba. Nažalost, etiketa premium modela kod ionako premium proizvođača znači da bi iPhone 8 mogao počinjati s cijenom od 1000 američkih dolara, što je skoro 50 posto skuplje nego kod dosadašnjih modela. U Hrvatskoj bi tako vrlo lako mogao koštati i 10 tisuća kuna.

Nove opcije

Ming-Chi Kuo iz tvrtke KGI Securities, koji rijetko griješi kada su glasine o Appleu u pitanju, smatra da će iPhone 8 imati vrlo napredne biometrijske alate kao što su prepoznavanje lica i gesta te skeniranje šarenice oka. Kuo vjeruje i da će Apple uvesti novu generaciju Touch ID-ja, što bi bilo smješteno ispod stakla zaslona i olakšavati i osiguravati financijske transakcije. Apple navodno nabavlja čipove za skeniranje šarenice od tajvanske tvrtke Xintec, a s Lumentumom radi na razvoju 3D tehnologije koja bi trebala biti implementirana u iPhone 8, ali još nije jasno što bi ta tehnologija radila. Moguće opcije su prepoznavanje lica, proširena stvarnost, nove opcije za kameru... Radi se, navodno, i na novoj generaciji taptičkog motora, koji bi trebao moći stvarati kompleksnije taktilne vibracije.

Kamera

Nadalje, moguće je da će Apple, nakon što je kod iPhonea 7 uveo memorijsku opciju od 256 gigabajta, tu brojku još povećati za iPhone 8 (što, dakako, znači još višu cijenu). Magazin Fast Company nagađa da će iPhone 8 imati prilično veću bateriju. Što se tiče kamere s dvije leće, Ming-Chi Kuo smatra da će ta značajka biti preseljena na iPhone 8 i biti zadržana na 5,5-inčnome modelu, dok bi bazični 4,7-inčni ostao s jednom lećom. Japanska stranica MAc Otakara tvrdi da će te dvije leće biti postavljene okomito, a ne više horizontalno kao kod iPhonea 7. Optička stabilizacija trebala bi dolaziti standardno za sve modele, a kamera bi mogla podržavati 3D fotografske efekte ako Apple odluči koristiti LG-jev modul kamere. Što se tiče datuma izlaska, nema razloga sumnjati u to da će se Apple držati svog ustaljenog rasporeda. iPhone skoro uvijek predstavljaju u rujnu, a tako bi trebalo biti i ove godine.

Naravno, već se razmišlja i o sljedećim generacijama, pa tako LG planira masovnu proizvodnju savitljivih zaslona za pametne telefone u 2018. godini, a Apple je u tome navodni partner. Apple, priča se, surađuje i s kompanijom Japan Display, koja razvija fleksibilni LCD panel koji bi također trebao izaći 2018.

Sve generacije iPhonea

2007. - iPhone

2008. - iPhone 3G

2009. - iPhone 3GS

2010. - iPhone 4 (novi dizajn)

2011. - iPhone 4s

2012. - iPhone 5 (novi dizajn)

2013. - iPhone 5s

2014. - iPhone 6 i iPhone 6 Plus (novi dizajn)

2015. - iPhone 6s i iPhone 6s Plus

2016. - iPhone 7 i iPhone 7 Plus

2017. - iPhone 8 i iPhone 8 Plus (?)

Promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:20