NE MOŽETE TO NE VIDJETI

Zašto je Bezosova raketa za put u svemir bila toliko ‘prepoznatljivog‘ oblika? Evo što kažu stručnjaci

New Shepard
 Joe Raedle/Getty Images/AFP
Korisnicima društvenih mreža nije trebalo dugo da osmisle brojne kreativne doskočice na račun Bezosove "antropomorfne" rakete

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač zrakoplovno-svemirske tvrtke Blue Origin, rekao je da se nakon 11-minutnog leta do svemira i nazad u raketi New Shepard osjećao "nevjerojatno dobro" te da su drugi članovi četveročlane posade - njegov brat Mark Bezos, američka astronautkinja Wally Funk i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen - bili jako sretni, piše The Guardian.

No, dok se Jeff Bezos nakon leta naglas pitao koliko bi brzo mogao ponovno uliti gorivo u Blue Originovu raketu, ostatak se svijeta pitao zašto New Shepard izgleda tako - prepoznatljivo. Korisnicima društvenih mreža nije trebalo dugo da osmisle brojne kreativne doskočice na račun, kako je to rekao je astrofizičar, Bezosove "antropomorfne" rakete.

Jonathan McDowell, astronom Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, rekao je za The Guardian da postoji duga tradicija raketa koje izgledom podsjećaju na čekiće, odnosno kod kojih je promjer kapsule za povratak širi od promjera trupa rakete. "Ako ste pažljivi, može biti vrlo aerodinamična", pojasnio je McDowell.

image
New Shepard
Joe Raedle/Getty Images/AFP

"Kao što nosevi putničkih i vojnih zrakoplova mogu biti različitih oblika, tako ima i raznih oblika kapsula. Interijer rakete New Shepard dizajniran je kako bi se maksimizirao njezin prostor te kako bi primila šest putnika", rekla je Laura Forczyk, vlasnica analitičarske tvrtke Astralytical. "Kapsula također mora imati velik i plosnat donji dio kako povratak na Zemlju bio stabilan", dodala je.

Astrofizičar Scott Manley rekao je da je Blue Origin dorađivao dizajn sve dok nisu došli do rješenja koje nudi najviše prostora za putnike i najbolje prozore za uživanje u pogledu tijekom putovanja te koje nikoga neće ubiti. "Ovo je oblik koji su osmislili, ovaj koji evocira kupolu", dodao je Manley.

Kada je riječ o trupu rakete, Forczyk kaže da inženjeri stalno rade na smanjivanju njegove mase. "Lakše je balansirati dugačak i tanak trup od debljeg i kraćeg", pojasnila je vlasnica Astralyticala.

Kada se sučele želja za većom kapsulom i smanjenjem mase trupa, onda je moguće da će kapsula u konačnici biti nešto šira nego što je to bilo prvotno zamišljeno. "Sve se svodi na optimizaciju dvije različite stvari i nemogućnost da ih se savršeno uskladi", istaknuo je McDowell te dodao da će idući tjedan biti lansirana raketa Atlas V Starliner čija je kapsula također šira od trupa.

image
New Shepard
Joe Raedle/Getty Images/AFP

"Prepoznatljivosti" oblika New Sheparda doprinio je i greb blizu vrha rakete koji je, kako kaže Manley, "jako, jako očit". On se tamo nalazi kako bi se kapsula New Sheparda lakše vratila na Zemlju.

Svi ovi faktori doveli su do toga da Blue Originova raketa izgleda tako kako izgleda. Je li to sve urađeno namjerno, kako bi se poslala određena poruka o estetici?

"Ne znam bi li ja raketu dizajnirala na takav način, ali sam sigurna da su se vodili fizikom i financijama", zaključila je Forczyk.

"Nije moguće da nisu primijetili", rekao je McDowell. "Sigurno je na nekom sastanku netko pitao, 'želite li stvarno letjeti u ovome?'. Kladim se da se u tom trenutku ustao jedan inženjer i rekao da matematika kaže da raketa mora tako izgledati, da je to optimalna konfiguracija te će se zbog toga letjeti baš u njoj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 02:46