MADE IN CHINA

ZLONAMJERNI SOFTVER NA E-CIGARETI Elektroničke cigarete prenose viruse, ali one računalne

 AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP PHOTO / LEON NEAL

Elektroničke cigarete možda jesu bolje po zdravlje pušača, makar ni to nije sasvim sigurno, ali izgleda da nikako nisu dobre po zdravlje računala. Naime, mnoge e-cigarete mogu se puniti putem USB-a, za što je dovoljno utaknuti kabel u USB port na računalu.

Sudeći prema izvješću jednog korisnika na Redditu, ovo naizgled bezazleno punjenje nije bez opasnosti. 'Računalo jednog od direktora u korporaciji u kojoj radim, zaraženo je računalnim virusom, a izvor zaraze nikako nije mogao biti pronađen', napisao je anonimni korisnik na poznatom društveno-informativnom servisu.

'Nakon što su provjerili sve tradicionalne načine računalne zaraze, IT stručnjaci počeli su provjeravati ostale mogućnosti.'

Ispostavilo se kako je direktor računalo inficirao virusom putem jeftine elektroničke cigarete 'Made in China', piše Guardian .

'E-cigareta proizvedena u Kini imala je integriran zlonamjerni softver koji se aktivirao čim je uređaj putem USB kabla spojen s računalom, potom je virus kontaktirao svoje tvorce putem interneta i inficirao računalni sustav.'

Iako priča zvuči pomalo neuvjerljivo, računalni stručnjak Rik Ferguson kaže kako je takvo što vrlo vjerojatno. 'Zlonamjerni softver s proizvodne linije nije nikakva novost. Postoji već godinama i pronašli smo ga na MP3 playerima, digitalnim okvirima za slike i brojnim, drugim proizvodima', kaže ovaj stručnjak za sigurnost.

Dave Gass iz Vape Emporiuma, londonske trgovine opremom za e-cigareta, kaže kako pušači koji žele biti sigurni od računalnih virusa trebaju kupovati opremu od dokazanih proizvođača, poput Aspirea, KangerTecha i Innokina.

Također, savjetuje da se prilikom kupovine dobro provjeri ambalaža proizvoda, jer je čest slučaj pakiranja jeftinih kopija u kutije daleko kvalitetnijih i skupljih 'vapera'.

'Svaki elektronički uređaj koji se puni putem USB-a može sadržavati virus, a skoro svi takvi uređaji dolaze iz Kine', upozorava Gass.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:00