FORTNITE CRACKING

'ZNAM DA TO NIJE BAŠ LEGALNO, ALI TO RADE I DRUGI' Tinejdžeri diljem Europe zgrću hrpe novca na popularnoj igri, najuspješniji među njima je Slovenac

 Profimedia, Alamy
 

Djeca, od kojih neka stara samo 14 godina, zarađuju tisuće funti (desetke tisuća kuna) tjedno u sklopu globalne hakerske mreže izgrađene oko popularne video igre Fortnite.

Dvadesetak hakera ispričalo je BBC-ju kako kradu privatne račune igrača i preprodaju ih putem interneta.

Igra Fortnite je za igrače besplatna, no ipak procjenjuje se da je zaradila više od milijardu funti prodajom 'skinsa' koji mijenjaju izgled lika u igri te nekih drugih dodataka.

To, pak, potiče crno tržište.

Hakeri mogu preprodati račun igrača za 25 penija ili nekoliko stotina funti, ovisno o tome što taj račun sadrži.

Ti dodaci se sakupljanju unutar same igre, no zapravo su potpuno kozmetički jer ne daju igračima neke posebne sposobnosti.

Tvrtka Epic, kreator igre Fortnite, odbila je komentirati slučaj no kazala je da rade na poboljšanju sigurnosti računa igrača kojih diljem svijeta ima više od 200 milijuna.

MONTREAL, CANADA - SEPTEMBER 8, 2018: Fortnite video game official site on a PC screen. Fortnite is a popular online video game created in 2017, developed by Epic Games, Image: 386432916, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Grozan osjećaj

Jedan britanski haker rekao je da se u igru uključio ovoga ljeta kad mu je bilo 14 godina i kad je i sam postao žrtva hakiranja.

Putem videochata se novinarima BBC-ja javio iz svoje sobe, a identitet je sakrio šiltericom i maramom preko lica. Kazao je da je potrošio oko 50 funti svojega džeparca kako bi kupio 'skinove', no jedno jutro dobio je poruku koja je sve promijenila.

- Dobio sam email u kojem je stajalo da je moja lozinka promijenjena te da je netko postavio dvostruku autentifikaciju za pristup računu. Osjećaj je bio užasan, prisjeća se tinejdžer.

Spomenuta dvostruka autentifikacija znači da se računu može pristupiti samo unošenjem koda poslanog na email adresu ili aplikaciju registriranu na hakera.

Kao i mnoge druge žrtve, i ovaj se tinejdžer isprva o tome požalio na Twitteru.

Tada je doznao da ima mnogo računa na prodaju i da su neki mnogo bolji od njegovog.

- Netko mi se obratio putem Twittera i ponudio mi da kupim račun za 25 penija, no odmah mi je bilo jasno da taj račun vrijedi više pa sam ga kupio, kaže.

Znao je da igra na ukradenom računu, no kako su to i drugi radili i tako zarađivali, nije se brinuo. Ubrzo je uvučen u svijet 'Fortnite crackinga'.

- Obratio mi se cracking tim i rekli mi sve o 'combosima', 'proxiesima' i naučili me kako hakirati, kazao je.

, Image: 370584828, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Stvar sreće

Pokazali su mu i gdje da pronađe dugačku listu korisničkih imena i lozinki prikupljenih tijekom godina provaljivanja u tuđe račune.

Također, pokazali su mu gdje da nabavi alate za hakiranje koji su mu bili potrebni za unos u Fortniteovu stranicu za prijavu. Jednom kad bi ušao u nečiji račun, pokazali su mu kako da ga preuzme i preproda uvijek gladnoj internetskoj zajednici.

Kaže da je obavio samo jedan 'cracking', međutim tijekom tog jednog dana upao je u više od 1000 Fortnite računa.

- To je bila čista sreća jer ili nabasaš na dobar račun ili ne nabasaš. Ljudi vole rijetke 'skinove' kojima se onda hvale pred prijateljima, pojašnjava.

Mladi haker kaže da je bio posrednik za ostale kolege i preprodavao račune za koje je znao da su ukradeni. Nakon nekoliko tjedana, zaradio je oko 1.500 funti te si kupio nekoliko novih igrica i bicikl.

Kaže da je svjestan da ono što je radio nije bilo legalno, no njegovi roditelji nisu bili svjesni što se događa i nisu ga zaustavili.

Prekršaji poput ovoga u Velikoj Britaniji regulirani su posebnim zakonom i mogu za sobom povlačiti kaznu zatvora od dvije godine.

Uspješni Slovenac

Neki hakeri sada pokazuju žaljenje i zabrinutost. Jedan od najuspješnijih je 17-godišnjak iz Slovenije koji prodaju obavlja putem vlastite web stranice.

- Ne mogu te uloviti, to nitko ne provjerava, rekao je slovenski haker putem chata unutar same igre.

Između pucnjave i građenja zidova, uspio je u sedam mjeseci zaraditi oko 16.000 funti (oko 131.000 kn) kroz 'cracking'.

Kaže da je njegova majka računovotkinja koja mu pomaže uštedjeti novac za kupnju auta. Novinarima BBC-ja poslao je i screenshotove svojeg PayPal računa i Bitcoin novčanika kako bi dokazao da je njegov biznis doista stvaran.

Jedan drugi haker poslao je dokaze da dnevno zaradi između 50 i 300 funti.

15-godišnji haker iz Francuske kaže da mu je najveća tjedna zarada iznosila čak 2.300 funti.

- Da, radio sam još neke stvari, ali ništa ozbiljno, kaže, misleći pritom na ostale prevare na internetu.

Kriminal

Britanska Nacionalna agencija za kriminalitet kaže da su već dugo svjesni povezanosti između video igara i hakiranja te da izdavači igara moraju učiniti više kako igrači ne bi bili uvučeni u cyber kriminal.

- Kompanije koje kreiraju igre ne bi smjele na taj čitav problem gledati isključivo s tehničke strane, već bi se morale povezati s predstavnicima zakona i upozoriti igrače na opasnosti koje vrebaju te ih usmjeriti na etičniji i legalan put, kaže voditelj agencije Ethan Thomas.

Debbie Tunstall vodi pak rehabilitaciju za sitne hakere koji su uhvaćeni na djelu i vrlo je zabrinuta.

- Znamo da su ovakve aktivnosti povezane s organiziranim kriminalom i znamo da su povezane s vrlo opasnim ljudima koji stoje iza svega. Cyber kriminal je vrlo prisutan i netko tko nije oprezan, biva uvučen u njihovu mrežu.

Tvrtka Epic upozorena je na hakiranje u ožujku ove godine te su rekli da rade na rješavanju problema.

Sami hakeri priznaju da je jako teško provaliti u nečiji račun ako je igrač stavio dvostruku autentifikaciju za pristup na svoj račun. Epic nagrađuje one koji su odlučiti upotrijebiti tu opciju, no zasad to još nije učinio obaveznim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:36