SVIJET MIKROBA

Znanstvenici riješili veliku zagonetku: Otkrili tajnu čovjekova znonjenja i neugodnih mirisa

Ilustracija
 Mariia Boiko/Alamy/Alamy/Profimedia
Ti mirisi, poznati kao tioalkoholi, nastaju kao nusproizvod kad se mikrobi hrane spojevima koje pronalaze na koži
Ti mirisi, poznati kao tioalkoholi, nastaju kao nusproizvod kad se mikrobi hrane spojevima koje pronalaze na koži

Znanstvenici su razotkrili tajanstveni mehanizam koji stoji iza sposobnosti pazuha da proizvedu opor miris, piše Guardian.

Istraživači na Sveučilištu York otkrili su izvor pazušnog mirisa: to je određeni enzim koji proizvode određeni mikrobi koji žive ispod pazuha.

Kako bi dokazali da je baš taj enzim kemijski zločinac, znanstvenici su ga prenijeli na jednog nedužnog člana podpazušne mikrobne zajednice i primijetili - na svoje veliko zadovoljstvo - da je i taj mikrob počeo emitirali neugodan miris.

Ovo istraživanje, vjeruju znanstvenici, utrt će put učinkovitijim dezodoransima i antiperspirantima te ujedno sugerira da su ljudi možda naslijedili svoje smrdljive mikrobe od drevnih predaka primata.

- Otkrili smo kako taj smrad nastaje, kaže profesor Gavin Thomas, mikrobiolo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 06:35