OSNIVAČ FACEBOOKA

ZUCKERBERG DOŽIVIO NEKRETNINSKI DEBAKL Htio je obiteljsko gnijezdo na Havajima, ali je razbjesnio lokalno stanovništvo pa na kraju odustao

Mark Zuckerberg, Facebook
 Albert Gea / REUTERS

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg odustao je od pokušaja da se sudskim putem domogne zemlje za svoje imanje na Havajima, piše u subotu BBC.

Multimilijarder je pokrenuo postupak kojim bi došao u posjed nekoliko manjih parcela u sklopu svog golemog imanja na otoku Kauaiu i time izazvao otpor lokalnih stanovnika.

Zuckerberg je rekao kako nije uzeo dovoljno vremena da prouči taj postupak. "Jasno je da smo pogriješili", napisao je na svojoj društvenoj mreži.

Tehnološki mogul je na Kauaiu kupio golemi komad zemlje površine tri četvorna kilometra rekavši da njegova obitelj ondje želi "sviti svoje gnjezdo".

No, imanje je ispresijecano s nekoliko manjih parcela, tzv. kuleana.

Prava na kuleanu dio su povijesti Havaja, kada su 50-ih godina 19. stoljeća manji komadi zemlje dani u zakup lokalnim farmerima.

Pristup toj zemlji, ribolov i pravo na vodu prilično su složena.

Zuckerberg je od suda zatražio da pronađe vlasnike napuštene zemlje kako bi se s njima mogao dogovoriti oko vlasništva.

No, njegov zahtjev izazvao je kritike lokalnih stanovnika koji su isticali da bi se kupnjom zemlje prekršila prava pravih Havajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:47