NESTVARNE BROJKE

Zuckerberg postao član odabranog društva: Bogatstvo osnivača Facebooka probilo magičnu granicu

Mark Zuckerberg 
 Mandel Ngan
36-godišnji Zuckerberg je tako postao tek treća osoba na svijetu koja je ‘teška‘ stotinu milijardi dolara

Bogatstvo osnivača i direktora Facebooka, Marka Zuckerberga, u četvrtak je i službeno premašilo iznos od stotinu milijardi dolara, nakon što je kompanija u opticaj pustila aplikaciju nalik TikToku, Reels, piše portal Unilad.

36-godišnji Zuckerberg je tako postao tek treća osoba na svijetu koja je postigla taj nevjerojatan status čime se pridružio Jeffu Bezosu i Billu Gatesu koji su jedine dvije osobe bogatije od njega.

Šef Facebooka osnovao je tu društvenu mrežu 2004. godine tijekom svojih studentskih dana na Sveučilištu Harvard, a njegov osobni udio u kompaniji je 13 posto.

Zuckerbergovo se bogatstvo znatno povećalo u četvrtak kad je i cijena dionica Facebooka porasla za 6,5 posto nakon što je ta kompanija predstavilla svoju novu aplikaciju Reels na Instagramu.

Pokretanje te aplikacije dogodilo se nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će zabraniti TikTok, sličnu aplikaciju kineske proizvodnje za koju je izrazio sumnju da se može koristiti za špijuniranje.

I baš na dan kad su lansirani Reels, Trump je svoju prijetnju pretočio u stvarnost te potpisao izvršnu odluku da se TikTok-u zabrani djelovanje na području SAD-a ukoliko njegov proizvođač, ByteDance, u roku od 45 dana ne proda aplikaciju nekoj američkoj tvrtki.

Facebook je već ranije objavio da im je financijama posebno pogodovalo to što su ljudi zbog koronavirusa bili kod kuće i puno više koristili društvene mreže. Rezultat toga je porast vrijednosti dionica Facebooka za skoro 30 posto, čime je i osobno Zuckerbergovo bogatstvo premašilo 100 milijardi dolara.

Sličan trend vidljiv je i u ostalim tehnološkim kompanijama: unatoč tome što je američka ekonomija u padu, osnivači najvećih američkih tehnoloških kompanija postali su još bogatiji.

Trenutno stanje je takvo da pet najvećih američkih tehnoloških kompanija – Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft – u američkom BDP-u sudjeluju s oko 30 posto, što je gotovo dvostruko više nego 2018. godine.

I dok je Zuckerberg bogatiji za 22 milijarde dollara, Jeff Bezos 'zaradio' je još i više – čak 75 milijardi dolara. Štoviše, ovoga tjeda se dogodilo da su i Zuckerberg i Bezos uspjeli zaraditi milijardu dolara u samo jednom, jedinom danu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:24