ZELENA TEHNOLOGIJA

Zuckerberg se pohvalio: ‘Facebook od sada sto posto ‘ide‘ na obnovljivu energiju‘

Mark Zuckerberg
 Julio De La Higuera Rodrigo/Pa
‘Dosegli smo neto nula emisija za svoje poslovanje i jedan smo od najvećih kupaca obnovljivih izvora energije na svijetu‘

Osnivač i izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, pohvalio se kako se sve operacije te društvene mreže obavljaju pomoću obnovljivih izvira energije, točnije, pomoću vjetra i sunca.

"Uskoro stiže Dan planeta Zemlje i drago mi je podijeliti sa vama da se sve Facebookove operacije od sada 100 posto obavljaju pomoću obnovljivih izvora energije. Dosegli smo neto nula emisija za svoje poslovanje i jedan smo od najvećih kupaca obnovljivih izvora energije na svijetu - što je rezultiralo ulaganjem od osam milijardi dolara u 63 projekta vjetroelektrana i sunčevih elektrana širom svijeta, stvarajući desetke tisuća radnih mjesta. Hvala našem timu i partnerima koji su pomogli u postizanju ovog cilja!"m napisao je Zuckerberg na Facebooku.

Velike tehnološke kompanije ulažu u obnovljive izvore jer im je upravo električna energija jedan od najvećih troškova. Za napajanje modernih podatkovnih centara potrebne su ogromne količine energije. Osim što su serveri u konstantnom radu, potrebno ih je i hladiti - što stvara velike troškove.

S obzirom da cijena električne energije iz solarnih izvora i vjetroelektrana pada brže nego što se očekivalo, ne čudi interes tehnoloških divova za upravo tim oblikom energije - pored brige za okoliš, naravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:00