VAŽAN KONCERT

THURSTON MOORE U MOČVARI! Zašto ste morali biti na koncertu bivšeg frontmena Sonic Youtha

Zato što je Thurston Moore jedan od najutjecajnijih glazbenika današnjice, i ima genijalan novi album
 Getty Images

Thurston Moore, bivši član Sonic Youtha i jedan od najutjecajnijih glazbenika današnjice, u Zagrebu svira 2. lipnja, a to je jedan od koncerata kojim se obilježava 16. rođendan Močvare.

16. ROĐENDAN MOČVARE

27.5. - 3.6.2015.

UTORAK 02.06.2015. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:00 •

UPAD 120/140 KN

Nakon razvoda od Kim Gordon i raspada Sonic Youth, Moore je odlučio odseliti u London gdje živi već dvije godine i uspješno vodi svoju izdavačku kuću Ecstatic Peace Library. Nije bio spreman odgovarati na pitanja o privatnom životu, pa tako ni na ono je li pročitao memoare svoje bivše supruge, ali je otkrio kako je veliki obožavatelj muzike svoje kćeri Coco koja pjeva u punk bendu Big Nils i studira umjetnost u Chicagu i za koju je ponosni otac prepun komplimenata.

Kako je za nekoga tko je u New Yorku živio od 19 godine bilo preseliti se u Europu? Bila je to, priča 56-godišnji Moore, vrlo radikalna životna promjena, ali zadovoljan je jer mu život u Londonu omogućava da odleti do Berlina, Rima ili Pariza za svega dva sata, te sada može prihvaćati mnogo više ponuda za nastupe nego kada je bio u Americi. London mu je, kaže, donio mnogo blagoslova, a prije svega novu ljubav koju naziva ''svojom muzom'' i bend iz snova, koji čine još njegov stari prijatelj iz Sonic Youth bubnjar Steve Shelley, iskusna basistica Debbie Googe iz My Bloody Valentine koja je jedno vrijeme svirala i s Primal Scream, i najmlađi član, gitarist James Sedwards. Kako je okupio novi bend, koji bismo gotovo mogli nazvati i supergrupom?

- James Sedwards živio je u istoj zgradi kao i moja djevojka, kat ispod nje, a kada sam preselio u London počeli smo svirati zajedno i jedan od prvih nastupa bio nam je u Parizu s Glennom Brancom. Deb Googe mi je oduvijek bila jedna od omiljenih basistica u čije sam fotografije sa omota ploča bio zaljubljen. Kako je James imao njezin broj, nazvali smo je, a zatim je jedan dan došla na vegetarijansku večeru i svi zajedno smo vrlo dobro kliknuli - opisujeoore, koji je s novim bendom prošle jeseni objavio album ''The Best Day''.

I dok su njegovim prethodnim albumom dominirale akustične gitare, violine, harpa te gostujući glazbenici iz svijeta bliskog Becku (koji je bio producent albuma), ''The Best Day'' povratak je zvuku gitara kakvog pamtimo iz razdoblja Sonic Youth. A pjesma čija je interpretacija najzanimljivija jest ''Detonation''. Inspirirana je poviješću pokreta Angry Brigade, radikalne anarhističke skupine koji je ranih sedamdesetih u Britaniji bombama napadale banke, ambasade i domove konzervativnih parlamentarnih zastupnika. Što ga je potaklo da napiše pjesmu o tom razdoblju i smatra li da bi ova tema mogla biti relevantna i danas?

- Skupina Angry Brigade strašno je utjecala na mene budući da se njihovo tajno sklonište nalazilo na Amherst Roadu, u mom susjedstvu, a danas se tamo nalazi komemorativna ploča.

Oni su svi bili performativni umjetnici inspirirani francuskim marksističkim teoretičarem Guyem Debordom, a njihov komunike godinama se iznova nadoštampavao. Smatram da je vrlo učinkovito danas se osvrnuti na to razdoblje, pogotovo nakon nedavnih izbora ovdje u Velikoj Britaniji - ističe Moore, koji je i dalje prepun projekata.

Posljednjih pet godina glazbenik je angažiran i kao predavač na ljetnoj školi poezije u Naropa Institute u Coloradu, točnije na Jack Kerouac School of Disembodied Poetics, a vrlo je zaposlen i u svojoj izdavačkoj kući, čiji je najrecentniji izdavački poduhvat kazeta u povodu stote obljetnice rođenja američkog gurua jazz avangarde Sun Ra. Na razdoblje Sonic Youth nije se pretjerano osvrtao rekavši samo da su došli do faze ''kada više nisu bili radikalan bend, već samo radikalna referentna točka'', no zato je rado govorio o svojim literarnim uzorima. Prisjetio se kako su Sonic

Youth za vrijeme snimanja albuma ''Sister'' bili inspirirani djelima SF-autora Philipa K. Dicka, a važan im je uvijek bio i William S. Burroughs, kojega su čak i posjetili prilikom jedne svirke u Kansasu, gdje je Burroughs proveo posljednje godine života. Kakav je dojam veliki pisac ostavio na njega?

- Burroughs je bio ključna ličnost beat generacije, a za nas je bilo vrlo zanimljivo čuti njegove priče o ratu, kao i o propasti industrije - prisjeća se Moore i dodaje da danas najviše uživa u radu londonskog pjesnika Radieux Radio.

S obzirom da je u mladosti i sam izdavao fanzin Killer, i bio strastveni čitatelj glazbenog tiska, pitam ga koje časopise danas prati i što misli o današnjem glazbenom novinarstvu?

- Jako volim američki fanzin Bull Tongue koji uređuje Byron Coley. Ovdje u Britaniji sviđa mi se Guitarist Magazine, a povremeno kupim i stare primjerke The International Times ili Frendz kako bih čitao recenzije albuma iz 70-ih godina. Općenito, glazbenici koje poznajem voljeli bi kada bi mogli pročitati intervju sa svojim omiljenim glazbenikom koji nije o njihovim privatnim životima, već o njihovom procesu rada i produkciji - kaže Moore, a na pitanje pomišlja li možda i sâm jednoga dana napisati memoare odgovara kako su trenutno njegovi memoari - njegove ploče.

Speak to the Wild, prvi single s albuma “The Best Day” koga The Thurston Moore Band promovira 2.6. u Močvari! Ulaznice u prodaji, 120 kn na uobičajenim mjestima.

Cjeli nastup The Thurston Moore Banda s ovogodišnje Primavere. Pripremite se za večerašnju eksploziju dobrog zvuka

U Močvaru danas stiže Thurston Moore Band - novi projekt Thurstona Moorea, gitarista kultnih Sonic Youth. Uz Thurstona, u bendu su još i bubnjar i njegov stari Sonic Youth suborac Steve Shelley, basistica Deb Googe iz My Bloody Valentine te gitarist James Sedwards. Sonic Youth su jedan od najutjecajnijih svjetskih rock bendova te svakako bend koji je nepovratno promijenio povijest rock muzike od osamdesetih do danas. Nakon što su od 2011. godine u fazi hibernacije, članovi benda posvetili su se solo karijerama, a najintenzivnija i najeksponiranija je upravo Thurstonova.

Nakon recentnih izleta s novim bendom ChelseaLightMoving te solo albuma Demolished Thoughts, Thurston se, nakon selidbe iz New Yorka u London, u igru vraća s novim albumom The Best Day (Matador Records) koji je ostvario visok plasman na listama najboljih albuma 2014. godine. Nakon više od 30 godina "na sceni", Thurston i dalje ima dovoljno svježine i kreativnosti za još jedan u nizu odličnih glazbenih ostvarenja, zvukom na tragu posljednjih Sonic Youth albuma.

Već spomenuti Sonic Youth utjecaj danas je postao opće mjesto pop kulture, a Thurston Mooreje (uz Lee Ranalda) po izboru urednika magazina SPINna prvom mjestu liste od 100 najboljih gitarista svih vremena. Jedan od najutjecajnijih glazbenika današnjice u Močvari sa svojim prijateljima svira za Vas. Ne propustite!

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 23:15