PRVA SEZONA KVIZA

TONI MILUN LIGA 'Zabavljao sam se, ide mi matematika. Najvažnije je da sam dobio Fortnite'

Pobjednik je dvanaestogodišnji Jure, kojemu je najteže bilo osmisliti internetsku stranicu
 Damjan Tadić / CROPIX

- Matematika mi jako dobro ide pa mi je bilo zabavno rješavati malo drugačije zadatke. A još bolje je što sam na kraju dobio Fortnite - kroz smijeh nam je ispričao 12-godišnji Jure koji je ove subote pobijedio u Toni Milun Ligi, kvizu koji su za osnovno i srednjoškolce osmislili omiljeni profesor matematike Toni Milun i poznati autor i voditelj kvizova Joško Lokas.

Ni drugi učenici koji su došli do finala Lige nisu se žalili na pitanja. Jedino im je, kažu, problem vikendom ustati i “već u 11” rješavati zadatke. No, Juri to nije predstavljalo izazov. On se, pak, kako nam je rekao, mučio s određenom kategorijom pitanja.

- Kategorija Digitalno društvo bila je zeznuta. Kako da napravimo neku internetsku stranicu ili tako nešto, to mi je bilo nezgodno - povjerio nam je i dodao kako je odgovore na ta pitanja “samo bubnuo pa što ispadne, ispadne”. Ipak, to ga nije spriječilo da pobijedi ostale učenike petog i šestog razreda i doma odnese PlayStation 4 i popularnu igru Fortnite. Usto, sljedeće će mu sezone kviza to ipak biti lakše budući da je u subotu tijekom posljednjeg kola natjecanja dobio priliku sudjelovati u radionici programiranja i robotike koje su za finaliste organizirali djelatnici učilišta Algebra.

20 najboljih

Toni Milun Liga je, naime, online natjecanje u kojem je od početka listopada pa do subote sudjelovalo nekoliko stotina hrvatskih učenika. Ovog vikenda u finalnom su se okršaju sukobili najboljih 20-ak, odnosno školarci koji su se u svih sedam kola našli među prvih 10 natjecatelja. No, ovog puta igrali su uživo i borili se za tri glavne nagrade - PlayStation 4 i igru Fortnite, Samsung Galaxy A20 te edukaciju u učilištu Algebra u iznosu od 850 kuna s Podravkinim poklon-paketom.

Liga je obuhvatila četiri kategorije, matematiku, digitalno društvo, engleski i popularnu znanost (koja se odnosi na pitanja iz fizike, kemije, biologije, prirode i geografije), a pitanja su, kako nam je Milun pojasnio, “životna i praktična”.

Zagreb, 071219.
Ilica 242, Algebra Lab.
Matematicka liga Algebre koju vode Josko Lokas i Toni Milun.
Na fotografiji: Josko Lokas,Toni Milun.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Joško Lokas i Toni Milun

- Pokrivamo sva područja koja učenici obrađuju na nastavi, ali nastojimo da budu zanimljiva, a za rješavanje zadataka bitni su snalažljivost i logika. Učenici, primjerice, u školi uče o specifičnom toplinskom kapacitetu, a mi na kvizu pitamo zagrije li se brže sendvič ili lubenica kad ih ljeti izvadimo iz hladnjaka - objasnio je Toni Milun za Jutarnji list i dodao kako je Liga namijenjena učenicima od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole. Zapravo, riječ je o pitanjima s kakvima se učenici suočavaju na PISA testiranju koje posljednjih dana puni medijske stupce zbog prilično loših rezultata hrvatskih školaraca.

- Kroz Ligu razvijamo sposobnost kritičnog razmišljanja kod učenika. To je naš doprinos boljim rezultatima na PISA testovima - ponosno je rekao Milun. Da pitanja doista imaju takav potencijal, kao i da su izazovna, govori činjenica da čak i sastavljači pitanja za pub kvizove odlaze na Toni Milun portal i kopiraju ih.

- Možete se prijaviti na Milijunaša ili Potjeru - kroz šalu je Lokas poručio mladim genijalcima koji su danas, smatra hrvatski autor kvizova, “in”.

- Mi smo odrasli u generacijama u kojima je popularan bio onaj najsnažniji u razredu, a ovo pokazuje novi smjer u kojem se učenici kreću i ostvaruju svoje ciljeve - dodao je Joško Lokas na kraju, kako su je nazvali, testne faze Toni Milun Lige.

Velik interes

Naime, iako je ovog vikenda Liga završila, riječ je tek o prvoj sezoni, a cilj je kreativnog dvojca, koji je na razvoju ovog projekta radio s Algebrom, da Toni Milun Liga u budućnosti traje cijelu školsku godinu. A da će se to i obistiniti uopće ne sumnjamo budući da je interes učenika bio toliko velik da ih ni geografska udaljenost nije spriječila da sudjeluju u finalu kviza.

- Super nam je što su se učenici zaputili i iz Čapljine, Zadra, Varaždina, Pisarovine, Rijeke, Požege, Kutine, pa čak i iz Širokog Brijega da bi pokazali svoje znanje. Super je i što roditeljima nije problem sjesti u auto i doći do Zagreba zbog ovoga - oduševljen je bio Lokas.

Jure će se, kako je ispričao za Jutarnji list, prijaviti i sljedeće sezone kada će priliku za to dobiti i njegovi roditelji.

- Kroz razgovore i analize smo primijetili da i roditelji rado sudjeluju i da žele propitati koliko se sjećaju gradiva iz fizike, matematike i kemije, a za to im nismo dali priliku. Moramo i njima dati šansu da na neki kompetitivni način među sobom provjere gradivo koje im klinci uče kroz ove kategorije koje postoje - zaključili su Toni Milun i Joško Lokas i time najavili drugu sezonu koja počinje već krajem siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 07:27