RAZLIKA JE BITNA

MISLITE DA JE SVEJEDNO U KOJEM DIJELU HLADNJAKA ČUVATE MLIJEČNE PROIZVODE, MESO I POVRĆE? Varate se, a stručnjaci otkrivaju gdje većina griješi

 
 Profimedia, Alamy

Bilo da namirnice u frižideru imate savršeno organizirane ili ih pak samo gurnete gdje ima mjesta, način na koji punite hladnjak je vrlo važan.

Naime, postoje neka ključna pravila koja biste trebali slijediti kako bi to učinili ispravno, a savjete je s javnosti podijelilo Australsko društvo potrošača (Consumer organisation Choice).

Nikad ne držite mlijeko u vratima hladnjaka

I dok 99 posto ljudi upravo to čini, mlijeko i mliječne proizvode zapravo je puno bolje držati na donjoj polici. Stvar je jednostavna - vrata su najtopliji dio hladnjaka, a na donjoj policiji je puno hladnije. Isto tako, mlijeko bi trebali držati na temperaturi manjoj od 4°C.

Gdje idu meso i morski plodovi koje planirate uskoro upotrijebiti?

Najbolje mjesto je ladica na predzadnjoj polici hladnjaka (chiller box - u novijim hladnjacima na njima je obično ilustrirana riba i meso), gdje je temperatura ciljano oko 2°C manja nego u ostalom dijelu. To drži meso i ribu dulje svježima, a ujedno neće upijati mirise druge hrane i ukoliko procuri - neće kapati po drugoj hrani.

Ako pak nemate posebnu ladicu, tada je najbolje držati meso na inače najhradnijem dijelu hladnjaka - dole i straga.

A fridge full of healthy products, Image: 152255403, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Voće i povrće

Najbolje ih je držati u ladici koja se nalazi u većini hladnjaka na dnu i posebno je dizajnirana da drži voće i povrće svježima po nekoliko dana.

Ipak, jedna namirnica tu ne pripada, a to je rajčica.

Rajčicama nije mjesto u hladnjaku i najbolje ih je držati u zdjeli s voćem jer će tada biti ukusniji.

Maslac i sir spremite u vrata

Ako vaš hladnjak ima u vratima poklopac - spremite maslac tamo jer će se lakše mazati, a i sir će biti temperature prikladne za serviranje.

Općenita pravila

Nemojte nikad pretrpavati hladnjak, već omogućite zraku da cirkulira kako bi mogao učinkovitije raditi i pružati konstantnu temperaturu. Također, stvari koje često koristite držite sprijeda, kako bi vrata bila što kraće otvorena. Temperatura koja se preporučuje je oko 3°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:40