O njima svi ovisimo

NEOPJEVANI HEROJI KORONAVIRUSA 'Snagu crpimo iz svojih obitelji, a posebno nas brine kada vidimo da najugroženiji dolaze iz dosade, a ne potrebe...'

 
Snježana Martić
 Konzum

Neopjevani heroji koronavirusa. Tako su američki mediji prozvali svoje djelatnike u trgovinama s prehrambenim proizvodima, one koji ne mogu poslušati savjet „ostani doma“ jer o njima ovisi cijelo stanovništvo, one koji su svakodnevno u neposrednom kontaktu sa stotinama ljudi.

Kao što se i nama cijeli život okrenuo naopačke, isto se dogodilo i radnicima u dućanima koji su ostali otvoreni, doduše, po novim pravilima.

- U početku je bilo teško, stalno smo se pitali tko nam to dolazi u prodavaonicu i je li netko zaražen virusom, ali puno nam je pomoglo što smo svi imali razumijevanja i podrške jedni za druge, i kupci i kolege. Nekad se i nama dogodi koji loš dan, malo potonemo u neke tmurnije misli, ali začas se dignemo kroz neku lijepu vijest od kolege ili pohvalu od nekog kupca – počinje Snježana Martić (50), blagajnica iz Konzuma.

- Moram reći da me ova situacija u početku dosta zatekla i bila mi je sasvim nova i nepoznata, i na poslu i doma. Kad sam prvi put stavila masku na lice, osjećala sam se jako čudno. No, već sljedećeg dana rekla sam sama sebi da si neću dozvoliti da klonem duhom i da ću se ponašati kao i prije, naravno uz mjere opreza koje su sad neophodne – optimistična je Jasminka Burić (34) s Konzumovog odjela voća i povrća.

Konzum
Jasminka Burić

Osim što imaju maske, svi zaposlenici Konzuma opremljeni su rukavicama, a na blagajnama se postavljaju zaštitne pregrade od pleksiglasa. Kupovina ovih dana izgleda drugačije, a drugačije izgleda i radni dan zaposlenika. Osim što moraju nastaviti obavljati svoj primarni posao, trebaju paziti da u trgovini bude dopušteni broj kupaca i da se svi drže na propisanom razmaku (više od 1,5 metra).

- Velika većina naših kupaca je strpljiva, poštuje pravila i drži razmak, ali mi je žao kada vidim da stariji, oni koji bi stvarno trebali ostati doma, dolaze iz dana u dan u naše prodavaonice. I to više u šetnju nego iz potrebe. Njima bih voljela poručiti da misle više na sebe i na svoje najdraže i neka ostanu kod kuće jer ćemo tako najlakše pobijediti sve ovo – govori Ivana Marinović (47) koja radi u Konzumovoj ribarnici.

Konzum
Ivana Marinović

Dok je koronavirus tek došao u Hrvatsku, mnogi su odlazili u velike kupovine kako bi napunili zalihe i bili spremni za karantenu. Kako su to doživjeli oni s druge strane, koji su tih dana morali raditi puno više nego inače?

- Mi smo svakodnevno s našim kupcima i shvaćamo ih. I meni su moje djevojčice najvažnije na svijetu i svi u ovim trenucima najprije brinemo o svojoj obitelji, zato shvaćam i potrebu kupaca da kupuju više jer valjda tako misle da štite svoju obitelj – smatra Jasminka.

- Ja vam mogu reći da u deset godina koliko radim u Konzumu nikad nisam doživjela toliko ljubaznosti i strpljenja od kupaca kao u posljednjih dvadeset dana. Kupci su nam stvarno divni, jako su pozitivni, strpljivi su i pristojni. I zbog njih i zbog sebe trudimo se svaku smjenu odraditi veseli i nasmijani, toliko da smo sigurno pomalo neobičan prizor nekomu tko gleda sa strane i tko bi mogao zaključiti da se trenutno ništa loše ne događa. Želimo poručiti svima da i dalje ostanu takvi, pažljivi i strpljivi, i neka nas i dalje čuvaju kako bismo i sutra bili tu za njih – zaključuje blagajnica Snježana.

Kako VI možete zaštititi prodavače u trgovini?

1. DRŽITE RAZMAK – tijekom cijele kupovine pazite da između vas i drugih bude najmanje dva metra razmaka, a posebno se držite na odstojanju ispred blagajne. Neke trgovine su postavile trake i znakove koje označavaju potreban razmak, a ako ih nema – dva metra su otprilike dužina dva kolica za kupovinu. Pričekajte da se drugi ljudi maknu od polica s kojih želite uzeti proizvod.

2. KUPUJTE SAMI – Ovo nije vrijeme za skupne ili obiteljske odlaske u kupovinu, jedna osoba, i to najbolje stalno ista, bi trebala kupovati namirnice za sve. Jer ako vas u trgovinu ode tri puta više, imate 3 puta veće šanse za zaraziti se koronavirusom.

3. NIŠTA BEZ POPISA – Idealno bi bilo jednim odlaskom u trgovinu kupiti hranu i higijenske potrepštine dostatne za dva tjedna. Popis stavite na papir, ne na mobitel jer je on i ovako leglo bakterija. Odite u trgovinu čiji raspored otprilike znate i kod kuće napravite mentalni plan od kojeg odjela krenuti i gdje završiti. Dodirnite samo ono što mislite kupiti.

4. PREKRIJTE LICE – Iako se oko učinkovitosti maski i dalje diskutira, ništa vas ne košta ako je stavite kod odlaska u trgovinu. Na kraju krajeva, možete biti zaraženi bez ikakvih simptoma i tako dovesti u opasnost druge. Isto tako, koristite jednokratne rukavice.

5. PROPISNO BACITE OTPAD – Maske i rukavice nakon kupovine odložite u smeće, a nemojte ih ostaviti u kolicima, košarici ili baciti na parkiralištu jer se onda s tim trebaju nositi zaposlenici trgovina.

Sadržaj je nastao u suradnji s Konzumom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:28