ADVENT U ZAGREBU

U 30 DANA POSJETITELJI POTROŠILI GOTOVO POLA MILIJARDE KUNA Završio najbolji božićni program u Europi, metropola bilježi rekordne brojke posjećenosti

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Manifestacija koja je već treću godinu proglašena najboljom u Europi, Advent u Zagrebu, u nedjelju je službeno završila.

I dok su na nekim adventskim lokacijama u gradu već u prvim danima 2018. ugostitelji stavili ključ u bravu, u nedjelju su se ispraznili i posljednji štandovi, a većina drvenih kućica uklonjena je iz užega gradskog središta. Građani su iskoristili lijepo vrijeme i ugodne temperature kako bi prošetali i osjetili posljednje trenutke blagdanske čarolije u gradu.

Zadnjih 40 dana program se održavao na Trgu bana Jelačića i Europskom trgu, Zrinjevcu, Tomislavcu, u Klovićevim dvorima, Strossu, Vranyczanyjevoj livadi, u Caffeu de Matoš, ispred HNK, a Fuliranje je ove godine iz Tomićeve i Kurelčeve premješteno na Strossmayerov trg, a nedavno i proglašeno najboljom adventskom lokacijom prema odabiru građana.

Gastronomija

Organizatori Adventa ove su se godine odlučili okrenuti kvaliteti, a ne kvantiteti, što je bilo vidljivo i iz nikad bogatije gastronomske ponude, od sarme u pecivu, fritula od blitve, sendviča od junećeg jezika, germknedle sa šljokicama do mnogih drugih maštovitih specijaliteta. Osim još jednom titulom i priznanjem, Zagreb se može pohvaliti rekordnim brojkama posjećenosti u prvih 30 dana adventa. Naime, broj dolazaka i noćenja 23 posto je veći u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Točnije, u prvih 30 dana trajanja adventa Zagreb je posjetilo 110.707 ljudi, prenoćilo je njih 199.752, a procjenjuje se da su potrošili gotovo pola milijarde kuna.

Konačne brojke

Domaćih je turista bilo 36.380, što je rast od 11 posto, a stranih 74.327, odnosno 30 posto više nego u vrijeme lanjskog adventa. Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba koje su nam poslali, najviše stranih dolazaka bilo je iz Italije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Njemačke, Koreje, Srbije, azijskih zemalja, SAD-a i Velike Britanije.

Najviše stranih noćenja bilo je iz Italije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a, Srbije, Koreje i ostalih azijskih zemalja. Konačne brojke uskoro će objaviti Ministarstvo turizma za cijelu Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:04