ŠTETOČINAMA POKAŽITE VRATA

U BORBI PROTIV MRAVI U STANU ILI KUĆI NEĆETE POBIJEDITI AKO KORISTITE SPREJ Dugoročno, samo je jedan način da ih zauvijek protjerate iz svog doma

 Nurcholis Anhari Lubis / Getty Images

Rješavanje problema prisutnosti mravi u kućanstvu može biti iznimno frustrirajuće iskustvo. Jedinke mrava možda jesu male, međutim njihove su zajednice velike pa eliminacija jednog vala ovih uzurpatora ne znači da ste pobijedili.

Drugih se štetočina uglavnom možete riješiti tako što ćete ukloniti svu dostupnu hranu i vodu te zatvoriti sve točke pristupa stanu ili kući, međutim to u slučaju mravi neće biti dovoljno. Naime, njima su mrvice i drugi minijaturni otpaci dovoljni, a u dom vam mogu ući i kroz najmanju rupu. Ponekad im čak ni ta rupa nije potrebna jer su se već nastanili u vašem domu, bilo da je riječ o zidu ili prostoru iza neke police.

The Washington Post piše da svaki okršaj protiv mravi počinje s čistim kućanstvom pa je to ujedno i prvi korak u borbi protiv ovih štetočina. Ako imate kućne ljubimce, ispod njihovih zdjelica za hranu stavite pladanj, ne bi bilo loše da im zdjelice operete odmah nakon obroka. U slučaju da mravi i nakon toga još uvijek nadiru, morat ćete posegnuti za pesticidima. No, ne bilo kakvima.

Sprej protiv mravi trebali biste izbjeći jer on gotovo nikada ne riješi problem. Istina, njime ćete ubiti mrave koje zateknete na nekoj lokaciji, međutim tih se mrava možete riješiti i uz pomoć mokre krpe. Sve vrste mravi žive u kolonijama koje se sastoje od stotina, pa čak i milijuna jedinki te jedne ili više kraljica koje nesu jaja. Da biste ih mrave uklonili iz svog doma, morate eliminirati cijelu koloniju, uključujući i kraljice te ličinke koje će danas sutra postati punopravni članovi zajednice.

Mravi ćete se najbolje riješiti uz pomoć pesticida koji djeluju sporo te koje životinje ne prepoznaju kao otrov. Naime, kada se pesticid pomiješa s hranom koju inače jedu, mravi će dio hrane donijeti nazad u svoju koloniju i podijeliti je s drugim članovima. Ovaj proces eliminacije možda traje duže, dva ili više tjedana, međutim tako ćete sigurno ubiti cijelu koloniju. Takvi se pesticidi prodaju kao plastikom obložene klopke, međutim oni u obliku gela još su učinkovitiji jer ga se može bolje rasprostraniti po prostoru.

Entomolog Michael Potter sa Sveučilišta Kentucky kaže da mravi nekada znaju promijeniti dijetu na temelju osobnih preferencija te da o tome treba voditi računa. Drugim riječima, ako jedna metoda ne funkcionira, pokušajte drugu. U slučaju da imate djecu ili životinje, morat ćete kupiti klopke koje su njima prilagođene. Potter kaže da nije loše prilagođene klopke staviti tamo gdje ih djeca mogu dohvatiti, a gel staviti tamo gdje djeca i životinje ne mogu pristupiti.

Ako se broj mrava u vašem stanu poveća nakon implementacije klopki i gelova, ne brinite - to je normalno. Dapače, vi želite da ih je više jer to znači da će više mravi pesticide odnijeti u koloniju i podijeliti ih s drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:29