TKO SE KRIJE IZA MIMIKRIJE?

U ŽIVOTINJSKOM SVIJETU KARNEVAL TRAJE CIJELU GODINU Egzotična zima u Zoološkom vrtu grada Zagreba otkriva tko se najbolje igra skrivača

Kako bi se čim bolje uklopile u okoliš, neke mu se životinje prilagođavaju bojom i izgledom. Neke se pak glumeći opasne i otrovne životinje pokušavaju zaštititi od neprijatelja ili lakše doći do plijena. Ta se sposobnost zove mimikrija.

Tko ima bolju masku, tko koga bolje oponaša i tko se bolje skriva iza boja, mirisa i svlakova, posjetitelji Zoološkog vrta moći će doznati tijekom vikenda u edukativnom kutku Tropske kuće. Tamo će moći i dodirnuti pravog majstora mimikrije - bradatu agamu.

Edukativni programi Egzotične zime održavaju se subotom i nedjeljom od 11 do 15 sati.

Jeste li znali?

Bradata agama (Pogona viticeps)

Bradatu agamu možemo pronaći u centralnim predjelima Australije, na pustinjskim i polupustinjskim staništima. Veoma su vješti penjači i puno vremena provode na granama drveća, ogradama i raznim ostalim povišenim mjestima. Većinu dana provode sunčajući se, a najtoplije periode dana provedu skriveni u sjeni ili u rupama, kako bi izbjegli pregrijavanje. Veoma su popularni kao kućni ljubimci, no primjerci u zatočeništvu podložni su virusnim bolestima pa ih treba posebno paziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:54