SVJETSKI REKORDER

UGINUO JE ČUVENI ŠAMPIONSKI OVAN Kad su ga našli u divljini njegovo je runo bilo toliko bogato da je morao pod anesteziju samo kako bi ga ošišali

 
Impresivni merino ovan Chris
 / RSPCA ACT via REUTERS

Merino ovan Chris, koji je postao planetarno poznat nakon što je prije nekoliko godina ustanovljeno da ima najteže runo na svijetu, uginuo je prošli tjedan u prihvatilištu za životinje u Australiji.

Pozornost svjetske javnosti Chris je privukao 2015. nakon što je pronađen u divljini s runom za koje su stručnjaci procijenili da je staro oko šest godina.

Uslijedilo je šišanje koje mu je spasilo život. Naime osoba koja ga je šišala skinula je čak 41,1 kilogram runa, što je, kako se kasnije potvrdilo, bio svjetski rekord. Da bi ga ošišali, morali su ga anestezirati, a od te količine vune moglo se isplesti oko 30 džempera.

Naziv je dobio po ovci iz TV serije 'Father Ted'.

Chris the woolly sheep is seen in this undated picture from social media obtained by Reuters on October 22, 2019. RSPCA ACT /via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MAGAZINES OUT. NOT FOR SALE TO MAGAZINE PUBLISHERS. NO ARCHIVES. NO SALES
/ RSPCA ACT via REUTERS
Impresivni merino ovan Chris

Prošli su četvrtak vlasnici farme Little Oak u Novome Južnom Walesu, gdje je živio, izvijestili da je Chris uginuo od starosti.

"Shrvani smo jer je uginula ova mila, mudra i prijateljska duša", napisali su na internetskim stranicama.

Pretpostavljaju da je Chris imao 10 godina, što je prosječan životni vijek za merino ovce.

Australske merino ovce uzgajaju se zbog vune. Šišaju se jedanput godišnje, a od samo jedne se dobije do pet kilograma vune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:35