SMRT SLAVNOG DIZAJNERA

UMRO OTTAVIO MISSONI Slavni dizajner koji se nazivao Dalmatincem s talijanskom putovnicom

 AFP

Slavni talijanski dizajner Ottavio Tai Missoni, koji je na jedinstvenim pletenim šarenim cik-cak motivima na kreacijama stvorio čvrsto modno carstvo , umro je danas u miru svog doma u Sumirago nel Varesottu u sjevernoj Italiji u dobi od 92 godine. Stoji to u priopćenju koje je medijima odaslala njegova tugujuća obitelj. Početkom mjeseca pušten je na kućnu njegu iz bolnice u Varesu gdje je bio hospitaliziran zbog srčanih problema.

Čovjek čiji bogati život može, bez problema, biti predložak za knjigu ili film, utemeljio je svoj modni brend 1953. zajedno sa suprugom Rositom Jelmini i zbog mode ostavio uspješnu sportsku karijeru. Njihove su kreacije desetljećima oduševljavale bogate i slavne osobe, od Jackie Kennedy, Kate Moss, Sofie Vergare, do vojvotkinje od Cambridgea Kate Middleton koja se, ne jednom, na javnim događanjima pojavila u prepoznatljivom Missonijevu plavom kaputu.

Ottavio Missoni rođen je 11. veljače 1921. godine u Dubrovniku, u obitelji talijanskog kapetana, a majka mu je bila Theresa de Vidovich. U Dubrovniku je proveo prve godine prije nego što se obitelj preselila u Zadar. Nerijetko je s ponosom isticao svoje dalmatinsko podrijetlo.

Uvijek uz svoju Rositu

- Ja sam Dalmatinac s talijanskom putovnicom. Moj je otac rođen u Dubrovniku, moj je djed bio sudac u Dubrovniku. Prvenstveno sam Dalmatinac - izjavio je veliki dizajner tijekom posjeta svome rodnom gradu prošle godine. Nerijetko se spominjalo da je Missoni na “dužnosti” predsjednika Republike Dalmacije u egzilu. Lani u listopadu bio je gost u Rijeci, gdje je sudjelovao na otvorenju izložbe “Genij boje” u galeriji Kortil.

Kako bilo, nakon što se obitelj preselila u Italiju Missoni se počeo vrlo uspješno baviti atletikom. Postao je državni prvak u utrci na 400 metara s preponama prije početka Drugoga svjetskog rata, a sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Tijekom rata sport je stavio sa strane i borio se u bici kod El-Alameina, gdje je bio i ratni zarobljenik. Kraj rata za Missonija je bio svojevrsna prekretnica, pa je počeo kreirati vunene trenirke koje su na londonskim Olimpijskim igrama nosili talijanski sportaši. U Londonu je tada upoznao i svoju buduću suprugu, čija je obitelj imala uhodani biznis s tekstilom u sjevernoj Italiji, pa je uskoro potpuno napustio atletiku i sa svojom Rositom, od koje se više nije odvajao, osnovao danas kultni brend Missoni.

Prije svega - inovator

Missoni je kroz svoj brend vrlo brzo stekao reputaciju osobe koja probija granice i šokira javnost, ali prije svega je bio inovator. Tako je 1961. godine izbačen s velike Pitti modne revije u Firenci jer se otkrilo da njegovi modeli ne nose grudnjake dok šetaju pistom.

- Nikad nisam radio ništa što je bilo u modi, što je baš tada bilo in. Kreirao sam onako kako sam zamislio, slučajno je to moda prepoznala. Nikad nisam mogao zamisliti da će se tako stvari odvijati - ispričao je jednom Ottavio Missoni.

Nimalo samodopadan

Missonija se oduvijek smatralo skromnom, jednostavnom, vedrom, nimalo samodopadnom osobom s istančanim smislom za humor.

No, inovativnost nije bila odlika kompanije Missoni samo u njezinim počecima, već je, kao i šareni cik-cak uzorak, zapravo bila zaštitni znak te modne marke. Missoni je, naime, prvi ušao na masovno tržište kroz vrlo uspješnu suradnju s poznatim američkim lancem robnih kuća Target. Također je pratio i trendove drugih slavnih talijanskih modnih lanaca, pa je proširio poslovanje na visoku modu i parfeme, a zatim na unutarnji dizajn, primjerice Mazde, ali luksuznih hotela u različitim gradovima, uključujući Edinburgh i Kuvajt, prenoseći svoje prepoznatljive motive na unutarnju dekoraciju, svjetiljke, sagove i tapiserije. Missoni potpisuje i uređenje luksuznog hotela Villa Marie u Saint Tropezu. Zapravo, sve čega se Missoni dotakao pokazalo se, na kraju, kao uspješan poslovni potez, a Tai Missoni nikada se nije bojao riskirati. I bez obzira na sve, nikada ga nisu pratili skandali.

No, ovu je godinu obitelj Missoni obilježila velika tragedija. Vremešnog Ottavia početkom 2013. potpuno je shrvala vijest o nestanku aviona u kojem je bio njegov najstariji sin Vittorio , njegova supruga te još četvero ljudi. Zrakoplov je nestao nakon uzlijetanja s arhipelaga Los Roques, u karipskom moru u blizini Venezuele, gdje su bili na odmoru. Tjednima je trajala opsežna potraga, a slavni dizajner do posljednjeg se trenutka nije želio pomiriti s činjenicom da je njegov 58-godišnji sin Vittorio, nasljednik modnog carstva, mrtav.

Inače, Ottavio Missoni svoju je ljubav prema modi prenio na svoju djecu, pa se najstariji Vittorio sa sestrom Angelom i bratom Lucom nastavio brinuti o obiteljskom biznisu kada se Ottavio pod teretom godina povukao.

Vittorio Missoni sa suprugom Maurizijom Castiglioni na popularni je resort otišao s prijateljima, talijanskim poduzetnikom Guidom Forestijem i njegovom suprugom Eldom Scalvenzi provesti božićne i novogodišnje praznike i uživati u ribolovu. No, privatni avion kojim su uzletjeli ubrzo je nestao, i to na području kojeg zovu “novi Bermudski trokut”, a uzbuna je počela kada nisu sletjeli na međunarodni aerodrom Simon Bolivar u blizini Caracasa. U potragu za njima uključile su se sve nadležne službe, no zrakoplovu nije bilo traga.

Obiteljska tragedija

Vittorijev mlađi brat Luca, kreativni direktor kompanije Missoni, i sam se zaputio u Venezuelu kako bi pomogao u potrazi za bratom. Cijeli modni svijet se digao na noge, a urednica francuskog Voguea Franca Sozzani na web stranicu časopisa stavila je poruku: “Vratite Vittorija Missonija kući”. Polagano su sve nade gasnule, a alarmantno je bilo i to što je pet godina ranije na istom području bez traga nestao jedan drugi zrakoplov. Od šest putnika koji su nestali, naposljetku je pronađeno samo tijelo kopilota. Obitelj Missoni na čelu s Ottaviom bila je neutješna. Nije prošlo puno vremena, a srce slavnog dizajnera također je prestalo kucati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:41