POKRAJ ZADRA

USRED NASTAVE UČITELJU PAO STROP NA GLAVU! Školu su obnovili već dva puta, roditelji u šoku: 'Mislili smo da je potres'

 zadarski.hr

U područnoj školi u Banjevcima kraj Vranskog jezera u četvrtak, u vrijeme nastave, srušio se strop u jednoj od učionica i pao na glavu učitelju, piše zadarski.hr.

Na svu sreću, djeca u tom trenutku nisu bila u učionici već na hodniku, na pauzi, pa je od komada s plafona stradao njihov nastavnik koji je zbog ozljeda na glavi morao potražiti liječničku pomoć na Hitnoj. I njegove ozljede, srećom, nisu preteške, međutim šok koji je pretrpio on, njegova kolegica koja se našla u prostoriji i učenici koji su morali gledati svog nastavnika s ozljedama na glavi sigurno nisu primjereni školskoj učionici.

- Sve se dogodilo u trenu. Prvo su čuli nekakvo pucketanje, učinilo im se da je lagani potres, ali kad su pogledali gore imali su što vidjeti: komadi stropa počeli su padati, učitelju točno na glavu, šuta se razasula po učionici, po školskoj opremi. Na kraju ispada da su dobro i prošli jer je ukupno palo između tri i četiri metra kvadratna plafona i u velikim komadima. Vjerujte mi, ne bi bilo ovako „lako“ da su djeca u tom trenu bila unutra u klupama, ne želim niti zamisliti što se moglo dogoditi. Tome nije mjesto u školi, možete samo zamisliti kako je to djeci bilo gledati učitelja krvave glave - kaže nam predstavnik roditelja Velimir Krpina čije dijete trenutno pohađa prvi razred škole.

Školska zgrada u kojoj se srušio plafon u zadnjih je deset godina obnavljala dva puta. Prvi put 2005. godine i to temeljito, kada je u uređenje tri učionice potrošeno čak 600 tisuća kuna.

- Molim vas, recite mi, kakve su to obnove nakon kojih pada strop, kakva je to gradnja? I ne samo to. U toj školi ima vlage, na pojedinim mjestima otpadaju i pločice, što su sve znakovi nekvalitetne gradnje i loše izvedenih radova. Ako je otpao strop u zgradi koju pohađa ovih 18 mališana, što bi tek bilo da je tu sto djece koja skaču i gdje su vibracije puno jače? Tko nama roditeljima i djelatnicima škole garantira da se za 15 dana isto ovo neće dogoditi u drugoj učionici gdje je su isti takav strop gradili isti izvođači. Sva sreća da imamo ravnateljicu s kojom mi roditelji dolično surađujemo i koja poduzima sve da se u ovoj situaciji zaštite djeca- kaže Krpina.

Iako se ovaj incident u školi dogodio još u četvrtak, u vrijeme trajanja nastave i u njemu je ozlijeđen učitelj, novinari su za njega saznali tek jučer i to zahvaljujući fotografijama koje nam je poslao Mario Bačić, nezavisni vijećnik u općini Stankovci.

- Istu tu zgradu, čiji je obnova već dva puta plaćana, sada ćemo morati obnavljati i po treći puta. Zašto se nitko nije zapitao zašto se to događa, tko su izvođači radova i, još važnije, tko je bio nadzor nad tim radovima. Jer ovakvo što je nedopustivo, u pitanju je škola koju svakodnevno pohađaju djeca. Svatko tko se imalo razumije u građevinu na ovim slikama iz škole golim okom vidi u čemu je problem i zašto je strop pao. Čini se jedini onaj tko je morao, nadzorni inženjer, to nije vidio- kaže Bačić.

Tko su bili izvođači radova, nadzori i koliko su plaćani radovi na školi gdje je u četvrtak pao strop jučer nije bilo moguće saznati jer nadležne županijske službe nisu radile zbog blagdana Svih svetih, piše zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:57