MISTERIOZNI SISAVAC

UZBUNA U NORVEŠKOJ Otac i sin lovili ribu, do njih doplivao bijeli kit: Bio je pitom, dao se maziti, šokirali smo se kad smo vidjeli što ima na vratu

 
Beluga kit koji je nosio GoPro kameru
 Jorgen Ree Wiig/Sea Surveillance Service/Handout/NTB Scanpix / REUTERS

Ribari kod otoka Ingøyja u komuni Finnmark na krajnjem sjeveru Norveške u Sjevernom ledenom moru (ili Arktičkom oceanu) mirno su lovili ribu kad ih je iznenadio bijeli kit beluga, koji se ponašao vrlo pitomo i prijateljski.

Veselo je plivao oko njihova broda, uzimao ribu iz njihovih ruku i dao im se maziti te je izvodio razne trikove.

Norveški ribari otac i sin primijetili su da oko vrata ima nešto privezano, i to prilično čvrsto. Pogledali su malo bolje i uočili kameru. Pokušali su uloviti simpatičnog kita, ali on se igrao i svaki bi im put izmigoljio, ne udaljavajući se previše od broda. Ribari su pozvali stručnjake, koji su ustvrdili da je možda riječ o ruskom kitu špijunu. Kada je stigao ronilac, beluga mu je prišla i mazila se i on je s nje skinuo kameru GoPro, a ono što je iznenadilo ribare, bio je natpis na remenu na kojem je bila pričvršćena kamera. Bio je na ćirilici, na ruskom jeziku, a pisalo je: “Oprema Sankt Petersburga”.

Norvežani kažu da kit nije njihov jer ih oni ne koriste u takve svrhe, niti ih tako markiraju, a odmah su kontaktirali i svoje kolege ruske znanstvenike, koji su im, pak, rekli da ni oni ne upotrebljavaju dresirane beluge te da ne mogu pomoći u istrazi.

A white whale wearing a harness is seen next to a fishing boat off the coast of northern Norway, April 29, 2019. Jorgen Ree Wiig/Sea Surveillance Service/Handout/NTB Scanpix via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY. MANDATORY CREDIT
Jorgen Ree Wiig/Sea Surveillance Service/Handout/NTB Scanpix / REUTERS
Beluga kit koji je nosio GoPro kameru

Norvežani su potom podigli uzbunu na višu razinu te pretpostavili da je odbjegli kit, zapravo, “vlasništvo” ruske mornarice stacionirane u luci Murmansk, gdje je sjedište ruske sjeverne flote. Ruska mornarica za sada šuti, ali neki ruski mediji navode da je priča o kitu špijunu pretjerana jer smatraju da u tom slučaju sigurno ne bi ostavljali išta napisano na ruskom što bi ih otkrilo.

A beluga je, nakon što joj je skinuta oprema, veselo otplivala svojim putem. Profesor norveškog morskog instituta iz Tromsøa kaže da je to najvjerojatnije dresirani kit iz Murmanska, odakle često pobjegnu te u potrazi za hranom plivaju uz norveške ribarske brodove. No, u svakom slučaju zanimljivo je o čemu se radi i kako je baš ta pitoma beluga imala opremu s ruskim napisom.

A white whale wearing a harness is seen off the coast of northern Norway, April 29, 2019. Jorgen Ree Wiig/Sea Surveillance Service/Handout/NTB Scanpix via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY. MANDATORY CREDIT  TPX IMAGES OF THE DAY
Jorgen Ree Wiig/Sea Surveillance Service/Handout/NTB Scanpix / REUTERS
Beluga kit koji je nosio GoPro kameru

Inače, kitovi i dupini često se koriste u vojne svrhe, kao i neke druge životinje. Njih koriste i američka, kineska i ruska vojska. U Drugom svjetskom ratu Crvena armija koristila je pse u borbi protiv njemačkih tenkova. Naime, na psa bi stavili eksplozivnu napravu te bi ih tako slali pod tenk, a o ratnim herojima golubovima pismonošama da se i ne govori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 21:08