BESPLATNO KAZALIŠTE

UŽIVAJTE U OPERI, MOZARTOV 'DON GIOVANNI' Riječ je o jednoj od najpopularnijih opera ikada napisanoj i zasnovanoj na legendi o Don Juanu

 
 HNK Osijek

Nakon Verdija „Trubadura” u izvedbi splitskog HNK, koji je prikazana u povodu 22. rođendana Jutarnjeg lista, na naš besplatni online kazališni festival stigla je još jedna opera, Mozartov „Don Giovanni” u izvedbi osječkog HNK čiji je dirigent dirigent Mladen Tutavac, a redatelj Robert Bošković.

Najpopularnija opera

HNK Osijek

Opera u dva čina s glazbom Wolfganga Amadeusa Mozarta i libretom Lorenza da Pontea. premijerno je izvedena u praškom Državnom kazalištu, 29. listopada 1787.

Don Giovanni je jedna od najpopularnijih opera ikada napisana i zasnovana je na legendi o Don Juanu. Danski filozof Kierkegaard tvrdio je da je Mozartov Don Giovanni najsavršenija opera ikad napisana. O popularnosti opere na našem kulturnom prostoru, među ostalim, svjedoči i činjenica da je redateljica Snježana Tribuson u svoj božićni film „Sve najbolje” upravo ovu operu i njezino fikcionalno postavljanje u Zagrebu uvrstila kao lajtmotiv radnje.

Scenograf osječke izvedbe je Davor Prah, kostimograf Neven Mihić, scenski pokret i koreografiju potpisuje Vuk Ognjenović, izradu video projekcija i 3D mappinga Ivan Lušičić, oblikovateljica rasvjete je Vesna Kolarec. Asistentice redatelja su Iva Bardun i Petra Bernarda Blašković, asistentica koreografa je Laura del Carmen Velasco Farrera, zborovođa je Ljubica Vuletić, koncertni majstori Igor Šimonji i Ioan Pauna, a korepetitori Damir Šenk i Igor Valeri. U operi sudjeluju zbor, orkestar i baletni ansambl osječkog HNK.

Pjevaju: Dragana Radaković, Leon Košavić, Josip Čajko, Berislav Puškarić, Vesna Baljak, Robert Adamček, Ivana Medić, Sanja Toth, Jelena Perčin, Petra Blašković

Više o predstavi pročitajte ovdje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:49