ŠOPING SA STILISTOM

Uzmite ga jer niste Madonna, spasit će vam kreditnu karticu

Isprobali smo kupnju uz profesionalnu pomoć u zagrebačkom City Centeru One. Stilisti koji tamo rade poznaju svaku trgovinu i svaku njezinu policu, a s prodavačima su ‘na ti’
 Biljana Gaurina/CROPIX

Obožavam šoping! Ali, teško kupujem sama, pa najčešće povedem sestru ili prijateljicu, važno mi je da netko kaže stoji li mi nešto doista ili ne - ustvrdila je Ivana Rajković, mlada ekonomistica koja je ovaj put umjesto prijateljice ili sestre sa sobom u šoping povela - stilista.

- Zašto ne - pita se Ivana - pa besplatno je.

Kao u vlastitom ormaru

Naime, zagrebački trgovački centar City Center One odnedavno nudi uslugu kupnje s profesionalnim stilistom, što je uobičajena praksa iz zapadnih zemalja koja je konačno stigla i u Hrvatsku. Osobni stilist kod nas je još uvijek nešto što se u mislima građana povezuje s javnim, slavnim ili imućnim osobama.

- Ovo bih preporučila baš svakome - rekla je Ivana nakon što je i sama prvi put u životu kupovala sa stilistom.

Na takvo što nije se odlučila iz snobizma, nego zato što sa šopingom ima sreće samo ako na nešto naiđe slučajno.

- Kada god krenem kupovati, nakon nekog vremena sva se izgubim. U neke velike trgovine izbjegavala sam ulaziti jer se deprimiram u gomili robe i nemam više volje prebirati - objasnila je Ivana, a shvatit će je svatko tko se jednom našao između tisuća proizvoda.

Sada, pak, svatko ima priliku kupovati s osobom koja ne samo da o odijevanju, obući, nakitu i torbicama zna više nego bilo koji prosječni građanin, nego se u trgovinama City Centera snalazi kao u vlastitom ormaru, a djelatnike u trgovinama poznaje kao članove obitelji. To je nešto poput šopinga preko “veze”, ali u pozitivnom smislu.

Ivanu je prvo zanimao sako koji bi mogla obući za posao, a da opet izgleda mladenački. Stilist Ivan Friščić nije dugo dvojio i već za koju minutu mlada je ekonomistica isprobavala preslatki karirani sako.

- Imaš li kakve hlače uz ovaj sako? - doviknuo je stilist prodavaču u jednoj trgovini City Centera.

- Hoćeš li ove plave? - koju sekundu poslije pokazao je prodavač i donio ih.

Usluga stilista doista jest besplatna i nije ni koji način obvezujuća kako bi skeptici mogli pomisliti, u što smo se uvjerili dok smo i mi malo šopingirali s Friščićem.

Za zvijezde i ‘obične’ cure

- Svojim klijenticama objasnim da sam plaćen za posao koji radim, kupile one nešto ili ne, i da ih ni u kojem slučaju neću nagovarati da nešto kupe pošto-poto, samo zato da povećamo promet centru ili zato što su me angažirale pa misle da moraju - objasnio je stilist.

No, tko je potencijalni kandidat za dobivanje usluge stilista?

- Treba mi nešto što mogu iskombinirati za posao, ali i za večernji izlazak. Sljedeći tjedan idem na vjenčanje pa ćemo potražiti i haljinu - objasnila je Ivana, ležerna hoće li ili neće doista nešto i kupiti.

Prijavljivanje za dobivanje usluge stilista jednostavnije je nego pisanje maila, a Ivana se prijavila preko službene stranice City Centera One. Friščića je, pak, sama odabrala, a na izbor kupcima tu su i stilistice Lidija Fištrek te Ana Lokner. Sve troje odijevalo je domaće zvijezde i iza sebe imaju potpisane brojne stylinge za modne editorijale pa su u rukama imali i najskuplje modne krpice, primjerice s potpisom modne kuće Dior, kao i odjeću koja stoji 50 kuna.

Postoji li možda dobna granica ili čak donje ograničenje platežne moći? Ivan nas razuvjerava jer često u šopingiranje po centru vodi mlade djevojke čiji su novčanici “tanki”.

Nema filmskih scena

- Ako se dogodi da djevojka želi s 300 kuna kupiti i jaknu i hlače i majicu i košulju i torbu, odmah joj objasnim da to nije moguće i da ćemo radije ovaj put potražiti jedan ili dva dobra komada odjeće, a zatim neki drugi put nastaviti kupnju. Ja sam stilist, nisam ni mađioničar ni Narodna banka - iskren je Ivan Friščić.

Naravno, kupnja je jednostavnija kada osoba ima više novca, no to nije uvjet.

Jednako tako, stilist u centru nije ovdje da bi u dva sata, koliko traje jedan zajednički šoping, od nas napravio “novu osobu”. Stil se, to je staro pravilo, izgrađuje. Niti ćete sa stilistom u Cityju doživjeti one filmske scene kada stilist počne vrištati jer ste izvadili torbicu koja se njemu ne dopada. Oni nisu Brüno.

- Poštujem svakoga individualno i svačiji osobni stil. Neću nikoga popljuvati jer mi se nešto ne sviđa, to nije moja uloga, no reći ću svoje mišljenje, a da ga pritom ne namećem.

Bonton uz prepune vrećice...

1. U kupnju bez steznika i pushup grudnjaka.

Stilist mora znati što doista nosite ispod odjeće.

2. Oni nisu vaši osobni asistenti

A vi niste Madonna. Ne tražite od stilista da vam bude rame za plakanje, niti da vam donese bočicu vode ili kavu jer ste se umorili.

3. Želim izgledati poput Cindy Crawford’

Stilist nije estetski kirurg.

4. Ne pravite se da o modi znate više od stilista

Redovito prelistavate modne časopise i u nekim ste trgovinama redoviti kupac, ali imajte na umu da stilist ipak zna više od vas. Mnogo više.

5. Ne iskušavajte svojeg stilista

Ako se nakon šopinga podsmjehujete i tračate prijateljicama kako vam stilist nije pronašao što ste tražili, ne zaslužujete stilista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:25