StoryEditor
OPASNA ZABAVA

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI: CIRKUSKI MEDVJED NAPAO TRENERA PRED IZBEZUMLJENOM PUBLIKOM Divlja životinja otela se kontroli, djeca vrištala od užasa...

 
 Profimedia

Cirkuski medvjed napao je svog trenera tijekom nastupa u srijedu u Rusiji, naočigled izbezumljene publike među kojom je bio velik broj djece. Putujući cirkus imao je izvedbu u gradu Olonjec u sjeverozapadnoj regiji Kareliji, prenosi CNN rusku novinsku agenciju TASS.

Medvjed je nosio brnjicu tijekom nastupa u kojem između ostalog mora gurati tačke i pratiti trenera hodajući uspravno. Međutim, u jednom trenutku medvjed je navalio na trenera i oborio ga na pod.

U pomoć mu je odmah priskočio kolega koji je medvjeda udario u bok i u rame. Na snimci se može čuti vrištanje publike koja sjedi u krugu i baš ništa je ne dijeli od pozornice.

Bear attacked the trainer during the performance in the tent circus in Olonets town of Karelia republic., Image: 478855285, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anna Liesowska / east2west news / East2West News / Profimedia
Anna Liesowska / east2west news / East2West News / Profimedia
 

Medvjeda su uspjeli brzo svladati, a navodno ni trener ni medvjed nisu ozlijeđeni. Glasnogovornica cirkusa rekla je da je medvjed u vlasništvu trenera i da su izbacili točku iz showa.

- Nakon incidenta odlučili smo zahvaliti umjetniku na suradnji, a njegovu smo točku izbacili. Ništa se ozbiljno nije dogodilo. Izvođač je dobro, medvjed je dobro i nitko ga nije ubio jer životinja nije kriva - rekla je za TASS.

Bear attacked the trainer during the performance in the tent circus in Olonets town of Karelia republic., Image: 478855293, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anna Liesowska / east2west news / East2West News / Profimedia
Anna Liesowska / east2west news / East2West News / Profimedia
 

Iz cirkusa su dodali da je medvjeda na napad mogao potaknuti niz bliceva fotoaparata iz publike. Trebali su idući dan nastupiti u drugom gradu, no zasad su otkazali turneju. 

Policija istražuje slučaj, a dužnosnica zadužena za prava djece rekla je da će se ispitati zakoni o javnoj sigurnosti koji dozvoljavaju ovakvu predstavu, i to bez granice između publike i izvođača.

Bear attacked the trainer during the performance in the tent circus in Olonets town of Karelia republic., Image: 478855302, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anna Liesowska / east2west news / East2West News / Profimedia
Anna Liesowska / east2west news / East2West News / Profimedia
 

Nastupi sa životinjama već se neko vrijeme nalaze u fokusu zakonskih rasprava pri čemu mnogi cirkuse prozivaju za iskorištavanje i zlostavljanje životinja. U Hrvatskoj je, kao i u mnogi drugim europskim zemljama, zabranjen rad s divljim životinjama u cirkusima, a i s domaćima ako ih se prisiljava na neprirodno ponašanje, nanosi im se bol i patnja. Zakon o zaštiti životinja između ostalog kaže:

  • ‘Zabranjeno je koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah.’
  • ‘Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.’

Životinjski cirkusi u Rusiji ima dugačku tradiciju, a popularni su i dan danas. Ipak, i u toj zemlji ima pomaka. Gradonačelnik grada na jugu Rusije također je zabranio nastupe s divljim životinjama zbog moralnih razloga.

UPOZORENJE! Video sadržaj bi nekima mogao biti uznemirujuć!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 15:39