POSLJEDICA NEBRIGE

UZNEMIRUJUĆI VIDEO IZ ZAPREŠIĆA: PET DANA BIO JE ŽIV ZAKOPAN U BLATU Nalaznik zgrožen: 'Sve se oko Benija stvrdnulo, već su ga počeli jesti crvi...'

 
 Screenshot / Facebook

Udruga Šapica iz Zaprešića u subotu je preuzela psa ‘toliko očajnog i toliko zanemarenog’ da su bili zgroženi. Zgroženi su, naravno, bili i svi koji su vidjeli video objavljen na njihovoj stranici na Facebooku.

Još jedna u nizu nažalost poznatih priča o životinjama koje su godinama bile kućni ljubimci, a onda su odbačene i prepuštene da se snalaze u okolišu koji ne poznaju. Spašeni Beni, koji ima između 15 i 20 godina, preživio je kraval, koji mu je bivša obitelj priuštila, doista samo pukom srećom.

Naime, do prije godinu dana ovaj već stari pas spavao je u kući kao član obitelji. No, završio je na dvorištu kad je u obitelj stigla beba. Zbog godina je već bio slijep i dementan te je doista imao malo šanse nakon što je odlutao iz dvorišta. Kako doznaju iz udruge, u utorak je upao u blato iz kojeg se nije mogao izvući. Blato se stvrdnulo oko njega i ovo je stvorenje pet dana bilo živo zakopano. Nitko mu nije pomogao, a već na 50 metara od tog mjesta nalaze se kuće, obitelji, djeca…

- Pas je sad na sigurnom i na liječenju, a morao je biti obrijan jer je ispod dlake sve bilo puno crva koji su ga živog jeli. Nebrigu koja je dovela do takvog stanja ne zaslužuje ni jedno živo biće. On je star, dementan i slijep, ali baš zato zaslužuje posebnu skrb, a ne ovako nešto. On je već 4. pas na našoj skrbi koji treba posebnu njegu zbog starosti i zdravstvenog stanja. Mi se zaista trudimo olakšati im starost i uljepšati život jer oni to zaslužuju. Brinite za svoje ljubimce i kad vas najviše trebaju i učite djecu da rade isto, jedino tako će se možda nešto promijeniti - napisali su u objavi uz video.

Video je snimila muška osoba koja ga je pronašla i nakon što je shvatila da je pas živ, odmah je odlučio reagirati. Teško je bilo uopće razaznati dijelove tijela skorenog u blatu.

Budući da se ispod objave zaredalo više od 150 uglavnom gnjevnih komentara, udruga Šapica je objavila i novi video u kojem se vidi da se pas polako oporavlja. Koliko god to nevjerojatno zvučalo. Ošišali su ga, vidi se da ima apetit, ali hodanje mu malo šteka.

Uz novi video iz udruge Šapica su javili da je preko mikročipa pronađen vlasnik koji je prepustio vlasništvo udruzi i pristao platiti veterinarske troškove.

- Cilj nam je bio ukazati na problem nebrige o starim psima. Puno ljudi svog najboljeg prijatelja zapostavi ili uopće ne brine o njemu u vrijeme kad mu je to napotrebnije, a to može dovesti do ovakvih slučajeva. Ne želimo da ovo postane lov na vještice jer to ne pomaže nikome. Uspjeli smo dogovoriti da se vlasnica odrekne vlasništva u našu korist kako ne bi uspavala psa, a sadašnje veterinarske troškove će ona platiti. On se zove Beni i sad je na našoj skrbi. Ono što je u cijeloj priči najbitnije je da je on sad na sigurnom i da će imati sretan ostatak života. Sada je dobro. Po Lysacanu ima 13 godina, po knjižici 15, a po riječima bivše vlasnice 20 godina. Skroz je ošišan jer je ispod dlake sve bilo puno crvi i rana. Na terapiji je i dobro se osjeća. Jako uživa u finoj papici i u novoj slobodi jer ga je zapuštena dlaka jako sputavala u kretanju. Treba mu posebna skrb, hrana i njega, ali dobio je šansu za ‘novi’ život - napisali su.

Kontaktirali smo udrugu ne bi li saznali je li vlasnik prijavljen za zanemarivanje životinje, no do trenutka objave teksta nismo dobili odgovor.

Ovom psu kao i ostalim starim psima na brizi udruge može se pomoći novčano preko ibana HR4924840081103555954.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:11