ISPLATI SE BITI MUMIJA

VAMPIRSKI FACELIFTING Za pomlađivanjem lica plazmom poludjele su i slavne Hrvatice: Prvo vam izvade krv pa je injekcijom vraćaju u obraze

 
Iva Majoli, Jelena Veljača, Kim Kardashian
 Instagram

Isplati se očito nekoliko sati izgledati kao vampir ili “kao mumija”, kako kaže 39-godišnja Jelena Veljača, kako biste već sljedeće jutro blistali.

Veljača je na Instagramu podijelila fotografiju s tretmana pomlađivanja kože plazmom kojem se podvrgnula te objasnila svojim brojnim pratiteljima o čemu je riječ.

- Tražili ste me fotku prije i poslije plazme, ali plazma nije tretman na kojem se tako jako vidi razlika, nema tu nikakvog rezanja, podizanja, napuhivanja ili peglanja, već vam je koža ‘samo’ blistavija i bez flekica (kojih ja imam dosta od sunca), pa sam vam odlučila staviti fotku za vrijeme tretmana. Ovo sam ja s plazma maskom na licu (iako se plazma osim kao maska koristi i tako da se pije i uštrcava u kožu lica). Uglavnom, ova me slika jako nasmijavala jer izgledam kao mumija, ali obećajem da ću vam ujutro slikati kako blistam - napisala je producentica i scenaristica.

Različiti derivati

Njeni su se pratitelji oduševili ovim tretmanom s brzim efektom i odjednom je PRP tretman postao hit. Ponovno, iako je metoda razvijena 1970-ih.

Baš kao što je za renesansu ovog tretmana u svijetu 2013. godine bila zaslužna slavna Kim Kardashian, kad je u epizodi “Kourtney & Kim Take Miami” otišla na “vampire facial” i na Instagramu objavila selfie s krvavim licem, tako je i Veljača izazvala pomamu na našim prostorima kad je objavila svoj selfie iz ordinacije dr. Nikole Milojevića, estetskog liječnika kod kojeg je bila na tretmanu drugačijim derivatom krvi nego što je to učinila Kim, iako je procedura jednaka.

Instagram

- PRGF je potpuno prirodan tretman u kojem vadimo vašu krv te posebnom centrifugom radimo ekstrakciju vaše plazme pune faktora rasta i matičnih stanica. Tu plazmu, već 10 minuta nakon vađenja krvi, injektiramo u cijelo lice, dekolte, vrat i ruke kroz tanke iglice. Tretman je bezbolan i brz, a osim malog crvenila na licu koje traje 24 sata nuspojava nema.

Tretman pomlađuje kožu i zapravo ju liječi putem faktora rasta. Vraća sjaj, uklanja pigmentacije, ožiljke, crvenilo, akne te popravlja tonus kože i elastičnost bez promjene oblika ili volumena lica. U Hrvatskoj i široj regiji Poliklinika Milojević je 2015. prva uvela pomlađivanje PRGF metodom. Pratimo trendove i tehnologiju na svim poljima estetike, a ovo je bio tretman koji je na mene ostavio najveći dojam u zadnjih deset godina. Učinak je stvarno zadivljujući, a opet potpuno prirodan - otkrio nam je dr. Milojević.

PRGF također je vrsta PRP tretmana, odnosno “vampirskog faceliftinga”, samo s drugačijim derivatom krvi.

- Rekla bih da se PRP tretman u Hrvatskoj radi već desetak godina. Iako je metoda davno razvijena, renesansu je doživjela kada ju je popularizirala Kim Kardashian. Tada je i dobila naziv “vampire facelift”, koji je zaštićen i ordinacije ga ne mogu koristiti bez plaćanja dozvole - objasnila nam je dr. med. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

PRP, odnosno tretman krvnom plazmom, preporučuje se za usporavanje procesa starenja te kao spas za umornu i suhu kožu koja je izgubila elastičnost. Ovaj popularni tretman poznat i kao “vampire facial” u potpunosti je prirodan jer se vrši vlastitom krvlju, odnosno plazmom iz krvi koja je bogata trombocitima, što podrazumijeva da se zapravo pomlađujemo vlastitim matičnim stanicama. Tretiraju se cijelo lice, vrat i dekolte, a tretman je bezbolan i brz, netoksičan, hipoalergen te ne zahtijeva vrijeme oporavka.

Osobno joj je se, kaže dr. Nola, uopće ne dopada taj naziv “vampirski tretman”, ali ima efekta i jednostavan je za izvođenje stručnjacima.

- Za jedan tretman PRP-a (platelet-rich plasma), odnosno plazme bogate faktorima rasta iz trombocita, potrebno je prvo izvaditi tri epruvete krvi iz vene, oko 10-15 ml. Ona se centrifugira u posebnom aparatu i dobiva se plazma s visokom koncentracijom faktora rasta. Koristi se ponajviše u tretmanima anti-ageinga i za poticanje rasta kose, a čest je u stomatologiji i ortopediji - ističe dr. Nola, koja već više od osam godina izvodi ovaj popularan tretman u svojoj poliklinici, a mjesečno ga izvodi više od 20-ak puta.

Centrifugiranje krvi

Centrifugom se krv u epruveti centrifugira na 1000 okretaja, odnosno 300 g tijekom šest minuta, čime dolazi do razdvajanja krvi u tri odjeljka, gornji i srednji, bogat sadržajem trombocita i leukocita, te donji crveni talog bogat eritrocitima.

Krv u prosjeku sadrži 2 x 105 trombocita po mikrolitru, a centrifugiranjem se dobiva plazma bogata sadržajem trombocita koja sadrži do pet puta veću koncentraciju.

- Koriste se ili lokalna anestezija ili anestetska krema, stoga je tretman poprilično bezbolan i traje oko sat vremena. Ubrizgavanjem plazme pojačava se sinteza kolagena kao odgovor na izlučivanje faktora rasta. Oticanje, modrice i podljevi su značajno manje izraženi nego kod drugih metoda i zato je ovaj tretman toliko popularan kod zvijezda, jer jamči gotovo instantne rezultate. No, oni nisu dugotrajni. Ovisi u kakvom je koža stanju i koje je dobi pacijentica, pa efekt zna potrati i do šest mjeseci - rekla nam je dr. Nola.

Dr. med. Nevia Delalle, spec. dermatologije i venerologije, ne radi klasični PRP, nego transplantaciju matičnih stanica koja je, kaže, učinkovitija, a princip je isti, samo se ne uzima krv, nego bioptat (komadić tkiva) iz kojeg se vade matične stanice i radi se serum. Ona ne voli, kaže, postupke koji zahtijevaju mnogo ponavljanja i zato ih ne savjetuje svojim pacijentima.

- Radije napravim mezoterapiju s provjerenim koktelima ili skinboosterima - ističe i dodaje da je pacijenti znaju pitati za PRP jer je vrlo popularan.

Tiger Woods, američki igrač golfa, baš kao i slavni španjolski tenisač Rafael Nadal već godinama idu na PRP tretmane za rekuperaciju različitih dijelova tijela, a u domaćim se sportskim krugovima godinama šuška da i naši nogometaši tako saniraju ozljede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:49