ČUDESNA ZEMLJA

Vanity Fair: 'Da je slavni pisac F. Scott Fitzgerald živ danas bi ljetovao u Hrvatskoj, a ne Francuskoj'

'Otplovite do Visa, otoka s najčudesnijom prirodnom lukom, a onda krenite do Hvara, otoka kojim se širi miris lavande', piše Victoria Mather za Vanity Fair
 Maja Zrnić/Cropix

Slavni pisac F. Scott Fitzgerald, koji je proslavio francusku rivijeru, definitivno bi trebao živjeti u sadašnjosti. Jer, da je sada živ, bez sumnje bi ljetovao u Hrvatskoj , zemlji sa tisuću otoka i malenim uvalama na bistrom Jadranskom moru, piše Victoria Mather za Vanity Fair.

Osim plivanja u moru, glavni užitak pružaju mali restorani gdje jastozi i škampi doslovce skaču s ribarske brodice na vaš tanjur.

Proteklih su godina Hrvatska i Crna Gora, malene zemlje nasuprot Italije, postale odredištem mnogih slavnih osoba, i to su mjesta koje ovoga ljeta morate posjetiti - krstareći na jahti. I to na 28 metara dugoj turskoj jahti 'Beluga' sa crnim jedrima, privatnim osobljem i osobnim učiteljem ronjenja. Otplovite do Visa, otoka s najčudesnijom prirodnom lukom, a onda krenite do Hvara, otoka kojim se širi miris lavande, a čije su ulice popločali Mlečani.

Nekoliko kilometara dalje, u uvali Palmižana na Svetom Klementu, jednom od Paklenih otoka, nalazi se Zori, mali restoran koji vodi jedna obitelj. Kao na jugu Francuske u doba princeze Grace Kelly: s lanenim stolnjacima, cvijećem, punjenim lignjama, smokvama, bademima i lavandinim sirupom.

Ako vam se sviđa ideja, prvo ćete morati iznajmiti brod. Ako je vaš san gore opisana 'Beluga', koštat će vas 45 tisuća eura na tjedan. 'Dalmatian Destinations' ima također pristojnu ponudu: Andeo koji može smjestiti osam ljudi košta 2200 eura na tjedan, a Malena košta 1600 eura za osam osoba u tjednom aranžmanu, piše Victoria Mather za Vanity Fair.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:24